Anayasa Mahkemesi’nden İşçiye Zam Müjdesi!

Farklı bir şirket üzerinden çalıştırılan Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bağlı işçiler dava açtı. Anayasa Mahkemesi ise emsal bir karara imza atarak, aynı işi yapan sendikalı taşeron işçilerin de maaşlarının zamlanmasına karar verdi. İşte detaylar...

İşverenin aynı işe daha düşük maaş vermek amacıyla kurduğu taşeron oyunu Anayasa Mahkemesi’nden geri döndü. Taşeron firmada istihdam edilen çalışanların sendika zammından yararlanmasına karar verildi.

Konuya ilişkin olarak emsal bir karar veren Anayasa Mahkemesi, asıl patronun çalışanı olmasına rağmen muvazaalı bir şekilde taşeron firmanın işçisi gibi gösterilenlerin asıl patronun iş yerinde imzalanan toplu iş sözleşmesi zamlarından yararlandırılması gerektiğine karar verdi.

Sözcü'nün haberine göre, bir işçinin Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) dava açmasıyla söz konusu karar alındı. Sendikalı taşeron çalışanlar bakımından büyük bir kazanım olarak görülen kararda, işçi 2006 yılından beri TKİ'de görev almasına karşın P.A.Ş firmasının çalışanı olarak gösterilmesi nedeniyle muvazaalı taşeron ilişkisi iddiasıyla dava açtı.

İlk derece mahkeme işçinin haklı olduğuna karar vererek sendikalı TKİ çalışanı haklarından yararlanması gerektiğine hükmetse de, Yargıtay, çalışanın sendika üyeliğini asıl patrona iletmediği gerekçesiyle kararı iptal etti ve söz konusu dava çalışan aleyhine neticelendi.

ANAYASA MAHKEMESİ İŞÇİDEN YANA KARAR VERDİ

İşçi, yaşanan bu gelişmenin ardından Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) müracaat etti. AYM, Yargıtay’ın kararını sendikal hakların kullanılması yönünden hak ihlaline neden olduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, sendika üyeliğini asıl patrona iletmeyen çalışanların da toplu iş sözleşmesinden faydalanabileceğine hükmederek, hakkın teslim edilmesi konusunda kararını ilk derece mahkemesine iletti.

Mahkemenin çalışan lehine vereceği kararın yeniden Yargıtay’a gideceği ifade edilirken, Yargıtay’ın bu kararı onaylamaması durumunda ise AYM ile Yargıtay arasında yeni bir uyuşmazlığın başlayacağı düşünülüyor.

Gündem Haberleri