© Haber282 - 2020

Omuz Atroskopisi – Kapalı Omuz Ameliyatı

İrmet Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ayaz Afandiyev; “Omuz, vücudunuzdaki eklemlerin en esnek olanıdır. Kolun hemen her yönde hareket etmesini sağlayacak bir yapıya sahiptir. Ancak bu esneklik sorunlara neden olabilir. Bu özelliği yüzünden omuz yaralanmaya ve hasar görmeye çok yatkındır. Omuzda sorun varsa, artroskopi adı verilen bir cerrahi işlemle buna çözüm getirilebilir.” dedi.

Artroskopi eklem hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan minimal cerrahi yöntemidir. Artroskop denilen ince bir alete yerleştirilen kamera ve aydınlatma sistemi sayesinde eklem içinin ayrıntılı bir şekilde görülmesine yardımcı olunur.

Artroskopi yönteminde bütün bu işlemler küçük deliklerden yapılmaktadır. Bu yöntemin en önemli avantajı açık ameliyattaki gibi büyük kesilerin açılmamasıdır. Böylece ameliyat sonrasındaki daha az dokulara zarar verilmekte ve iyileşme sürecinin çok hızlı geçmesi mümkün hale gelmektedir.

Artroskopik cerrahi omuz, diz ve ayak bileği eklemlerine kolayca uygulanabilmektedir. Omuz artroskopisi özellikle yaşlı hastalarımızda kolu başının üstüne kaldırma, arkaya götürme gibi hareketlerde ağrısı olan hastalarda bu bölgenin sıkışmasını ve yırtıklarını tedavi etme amacıyla kullanılmaktadır. Genç hastalarda oluşan ani hareket veya travma ile ortaya çıkan omuz kaslarındaki ve yumuşak dokularındaki yaralanmalar ve yırtıklar da bu yöntemle tedavi edilmektedir.

Omuz Artroskopisi Ameliyatı Nedir?

Omuz ekleminde yaşanan sorunlar genellikle kolun baş üzerine kaldırılmasında ya da ani yapılan yanlış hareketlerde açığa çıkmaktadır. Omuz ağrısı şeklinde belirti gösteren omuz sakatlanmaları mutlaka ayrıntılı bir muayene sürecine ihtiyaç duyularak teşhis edilebilmektedir.

Omuz sakatlanmalarında ayrıntılı fizik muayene, sağlık öyküsü ve özel testler ile teşhis edilebilmektedir. Omuz ağrısının derecesi, hangi aktiviteler sırasında ağrıı hissi duyulduğu ve genetik faktörler değerlendirme içine alınmaktadır. Omuz eklemi probleminde artroskopik ameliyata ihtiyaç duyulabilmesi için birtakım koşulların oluşması gerekmektedir.

Omuz Artroskopisine Başvurmak İçin;

* Kolda güç kaybı

* İlaç ve fizik tedavi yöntemlerine rağmen ağrı hissi duyulması

* Hareket kısıtlılığı yaşanması gerekebilmektedir.

Hastanın belirtileri yanında birtakım tanı yöntemlerinden de faydalanılmaktadır. Bu tanı yöntemleri sayesinde artroskopi planlaması nitelikli bir şekilde hayata geçirilebilmektedir.

Omuz Artoskopisi Ameliyatı Gerektiren Durumlar

Omuz bölgesinde yaşanan problemlerin birçoğu artroskopi ameliyatı gerektirmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

1.Omuz Sıkışması

Genellikle omuz ekleminin çok çalışması sonucunda açığa çıkmaktadır. Kolun baş üzerine hareketinde ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşanmaktadır. Rotator Cuff adı verilen kasın eklem içerisinde sıkışması problemi olan omuz sıkışmasında artroskopi ameliyatı sayesinde yırtık, iltihap ve hasarlar da tedavi edilmektedir.

2.Omuz Yırtığı

Omzu ekleminde meydana gelen çıkıklar nedeni ile oluşan yırtıklar; omuz ekleminin kullanılamaması, hareket sırasında eklemde güç kaybı ve ses gelmesi gibi problemleri açığa çıkarmaktadır. Omuz artroskopisi ameliyatı ile omuz eklemi bütüncül bir şekilde değerlendirilerek tedavi edilebilmektedir.

3.Omuzda İnstabilite

Omuz ekleminde ani ve hatalı hareket sonucunda oluşan hareket açıklığı; eklemdeki humerus başının yuvasından çıkması anlamına gelmektedir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde kırık ve çıkık problemlerine neden olmaktadır.

4.Omuzda Kireçlenme (Artrit)

Kireçlenme çeşitli nedenler ile açığa çıkan eklemdeki kıkırdak doku deformasyonudur. Bu problem; ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olmaktadır ve artroskopi ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir.

Omuz Artroskopisi Avantajları

Kapalı bir ameliyat yöntemi olan omuz artroskopisinin açık ameliyatlara göre bariz avantajları vardır. Hasta için en güzeli ameliyat sonrası iyileşme sürecinin hızlı ve rahat geçmesidir. Hızlı ve konforlu sürecin nedeni büyük kesi açılmamasıdır. Öte yandan kamera ile detaylı görüntüleme imkanı sunması da diğer yöntemlerden farklı olmasını sağlar.

Dr. Afandiyev omuz artroskopisinin avantajlarını ve faydalarını şöyle sıraladı:

• Detaylı görüntüleme imkanı

• Ameliyat sırasında cerraha sağladığı konfor

• Ameliyat sırasında sağlanan güvenlik

• Az komplikasyon riski

• Hızlı iyileşme süreci

• Daha ağrısız ameliyat sonrası süreç

• Estetik yara izi

Omuz Artroskopisi Sonrası

• Genellikle aynı gün, bazen de ertesi gün hasta taburcu edilir. Diğer ameliyatlarda olduğu gibi hastanede kalmayı gerektirecek bir durum pek yoktur.

• Çok hafif ağrı olabilir. Bu ağrılar da basit ağrı kesicilerle rahatlıkla kontrol altına alınabilir.

• Kol gövde bandajı yapılır.

• İyileşme süreci çok hızlıdır ancak 1 hafta kadar dinlenilmesi faydalı olacaktır.

• İki günde bir yara pansumanı yapılır. Doktorunuz konu hakkında bilgilendirme yapacaktır.

• 15 gün sonra kontrole gelinerek dikişler alınır.

• Banyo yapılmasına dikişler alındıktan sonra izin verilir.

• İyileşmenin hızlanması için doktorun verdiği egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır.

 

Op. Dr. Ayaz Afandiyev

Ortopedi ve Travmatoloji

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER