282 üst
müge
Tekirdağ
DOLAR32.3568
EURO35.0124
ALTIN2324.2

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Kutlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Kutlandı
Abone ol
Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla bir araya geldi. Çorlu Belediyesi Eğitim ve Seminer Salonu'nda düzenlenen ilk buluşmanın ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirildi.

5 Aralık 1934 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde bütün dünya ülkelerinden önce Türk Kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" tanınması dolayısıyla bir araya gelen Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'nü kutladılar.

Türk kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" tanınmasının 85. yılı ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle düzenlenen programa Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yavuz, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Alemdar Yetkin, Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yasemin Ayyürek, Kent Konseyi Kadın Meclisi önceki dönem başkanları, kadın meclis üyeleri, kadın muhtarlar ve çok sayıda Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri katıldı.

Seçme ve Seçilme Hakkı Atatürk Devrimleri’nden Biridir

Programda konuşan Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Alemdar Yetkin, "Bugün Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği ve bunun bütün dünyada kutlandığı özel bir gün. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. 1930 yılından itibaren önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, bundan tam 85 yıl önce,  5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden biridir.

"Cennet Anaların Ayakları Altındadır"

‘Cennet anaların ayakları altındadır’ hadisinin muhatabı olan tüm kadınlarımızı sadece bir gün hatırlamak doğru değil, kadınlarımızı her zaman hatırlamak, sorunlarına çözüm üretmek için her zaman duyarlı olmak gerekmektedir.

Seçilmiş bir kadın meclisi başkanı olarak Belediyemiz, kent konseyimiz ve yürütme kurulumuz adına hepinizin Cumhuriyet ile kazanılmış çağdaş haklar ve özgürlüklerle birlikte, yaşamın her alanında başarıyla yer almış kadınlarımızın Kadın Hakları Günü’nü kutluyor; 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'nün, saygıdeğer Türk ve dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum." dedi.

 

"Bu Hak Atatürk Sayesinde İlk Önce Türk Kadınına Tanındı"

Daha sonra kürsüye gelen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ise 5 Aralık tarihinin Türkiye Cumhuriyeti ve Türk kadını için son derece önemli bir gün olduğunu ifade ederek, "85 yıl önce bugün, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile ülkemizdeki kadınlarımızın ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Bu tarihin ülkemizdeki kadınlar için ayrıca daha farklı bir önemi var. 85 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti, kadınlara bu hakkı çok sayıdaki Avrupa ülkesinden bile önce tanıdı.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 1925’te Kastamonu’da yaptığı konuşmada şöyle der: ‘Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur.’

"Atatürk, Kadın ve Erkek Eşitliği İlkesini Ortaya Koymuştur"

 Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bu konuşma ile kadın ve erkek eşitliği ilkesini ortaya koymuştur. Atatürk’ün, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verdiği 1934 yılından günümüze kadar kadınlarımız, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye kadar hayatın her alanında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam edeceklerdir.

Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadını ve erkeği eşit yurttaş yaratmanın gerekli olduğuna inanan Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran irade ve bu iradenin önderi Mustafa Kemal Atatürk ve ilkeleri sayesinde kadınlarımız özellikle seçme ve seçilme hakkı yönünden birçok gelişmiş ülkede yaşayan hemcinslerine oranla daha öndedir. Ancak bugün geldiğimiz noktada kadınların yönetimde ve siyaseten temsilde var olmaları hâlâ arzu ettiğimiz seviyede değildir.

"Kadınlarımız Hala Hak Ettikleri Yere Gelemedi"

Cumhuriyet tarihinde kadın ve erkeğin eşit yurttaş mücadelesinde gelinen noktada önemli bir yol kat edilmişse de bugün nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen kadınlarımızın fiili olarak ‘eşit yurttaş’ olamadıkları açıktır. Fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamın arttırılmaması, siyasi karar alma mekanizmalarının içinde kadının yeterince yer alamaması, kadınlarımız açısından insan haklarının ihlaline devam edilmesine neden olmaktadır.

"Kadın Her Şeyden Önce Özgür Bireydir"

Kadının her şeyden önce özgür birey olduğunun kabul edilmemesi, kadının insan haklarının ihlalinin önlenmesinin önündeki en önemli engeldir. Bu nedenle bireylerin ve toplumun zihniyet dönüşümünü sağlayacak bilimsel çalışmaların ve hukuki değişikliklerin yapılması zorunludur. Bizler de toplumdaki negatif algının kırılması için gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya ve kadınlarımızın iş yaşamında daha etkin rol alması için üzerimize düşenleri yapmaya özen ve gayret gösteriyoruz. Zira kadınlarımızın hayatın her alanında var olmaları, sorumluluk almaları, madden ve manen özgürlüklerini sağlayabilmeleri toplumun pozitif yönde değişmesi ve gelişimi için, sağlıklı nesillerin yetişmesi için çok önemli.

Bu duygu ve düşüncelerle 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyor, kadınların hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde yer alması dileğiyle saygı ve sevgilerimi sunuyorum." diye konuştu.

"Kadın Aklı Değil, Kadın Hakkı"

Başkan Sarıkurt'un eşi Emel Sarıkurt ise kadınların 'kadın aklı' denilerek önemsizleştirilmek istendiğini ifade ederek, "Kadın aklı değil, kadın hakkı." Kimsenin kimseyi hele ki kadınları bu şekilde önemsizleştirme hakkı yoktur. Kadının hayatın her alanında önemli bir yeri vardır." dedi.

Konuşmaların ardından Daha önce Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanlığı görevinde bulunan Neşe Benek, Fatoş Gaygusuzoğlu, Selda Er ve Şefika Koca'ya Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yavuz, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Alemdar Yetkin ve Hülya Perin tarafından verdikleri hizmetlerden ötürü plaket takdim edildi.

Çorlu Belediyesi Eğitim ve Seminer Salonu'nda düzenlenen programın ardından Atatürk Meydanı'nda düzenlenen törende Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar gerçekleştirilirken, tören sonunda gününün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi.

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Daha Yeşil Bir Tekirdağ İçin Kentimizi AğaçlandırıyoruzÖnceki Haber

Daha Yeşil Bir Tekirdağ İçin Kentimizi A...

Vurun Abalıya Sırtımızda ki Yük Azmiş Gibi bir Yükte Çorlu Belediyesinden.Sonraki Haber

Vurun Abalıya Sırtımızda ki Yük Azmiş Gi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar