282 baskı
müge
Tekirdağ
DOLAR32.3767
EURO35
ALTIN2325.8

EL CERRAHİSİ VE PLASTİK CERRAHİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
EL CERRAHİSİ VE PLASTİK CERRAHİ
Abone ol
İrmet Hospital'da hasta kabule başlayan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Birtan ÇİÇEKÇİ, Rekonstrüktif Cerrahi (Yeniden Yapım ve Onarım Cerrahisi) işlemleri hakkında bilgi verdi.

Biz plastik cerrahi uzmanlarının genellikle burun estetiği, meme estetiği, dolgu & botox gibi güzelliği ortaya çıkartan işlemler yaptığımız düşünülür. Halbuki plastik cerrahlar estetik işlemlerin yanı sıra rekonstrüksiyona (yeniden şekillendirme) yönelik girişimler de yapmaktadır.

Bu girişimleri sıralayacak olursak;

PARMAK - EL – KOL KOPMASI VE KESİLERİ

Op. Dr. Birtan ÇİÇEKÇİ "Dünyada her yıl 270 milyon iş kazası oluyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Çalışma Örgütü'nün (ILO) yaptığı araştırmaya göre iş kazalarında Avrupa'da lider konumundaki Türkiye dünya ölçeğinde de üçüncü sırada yer alıyor." dedi.

Giderek artan endüstriyelleşme ile özellikle el yaralanmaları ve uzuv kopmalarında da bir artış yaşanıyor. İş kazalarının yanı sıra, cama yumruk atma ve trafik kazası gibi şiddetli durumlarda da kişilerin parmakları, elleri veya kolları kesilebilir. Bu yaralanmalar sonucunda zamanında ve doğru yapılan müdahaleler hem hayat hem de uzuv kurtarıyor. Burada önemli olan kopan uzvun ilk birkaç saat içinde hasta ile beraber hastaneye gelmiş olmasıdır.

Uzuvların yerine dikilmesi ameliyatlarına “Replantasyon” adı veriliyor. Kopmanın tipi, hastanın yaşı, işi, tıbbi özgeçmişi ve kopan parçanın hastaneye ne şekilde ve ne sürede ulaştırıldığı Replantasyon ameliyatlarının başarısını etkiliyor.

Replantasyon, dikilecek uzvun protezden daha iyi çalışacağı düşünüldüğü zaman önerilir. Genellikle, çalışmayacağı (fonksiyon görmeyeceği) hastanın günlük yaşamında kısıtlılık yaratacağı, ağrılı olacağı tahmin edilen kopuk uzuvların dikilmesi önerilmez. Yapılacak ameliyat ve ameliyat sonrası süreç doktor tarafından ameliyat öncesinde açıklanır.

Replantasyon sürecinin aşamaları vardır. Birinci aşamada kirli ve yaralanmış dokular temizlenir. Daha sonra kemik uçları düzeltilip atardamar (arter), toplardamar (ven), sinir, tendon ve kas dokuları belirlenir. Kopuk uzuv kemiksel olarak yerine tespit edildikten sonra damar, sinir, kas ve tendon onarımları yapılır. Eğer doku eksikleri varsa (deri, damar, sinir, tendon, kemik vb.) bunlar vücudun başka bölümlerinden alınarak eksik bölgeye yerleştirilir.

AMPUTASYON (KOPMALARDA) İLK YARDIM

1- KOPAN BÖLGEYE İLK MÜDAHALE

Kanama yalnızca yara yerine yapılacak baskılı bandaj ile durdurulmalıdır.

Her iki yara yüzü, hiçbir şekilde tentürdiyot, iyotlu bileşikler, alkol gibi mikrop giderici sıvı, serum ve su ile yıkanmamalıdır.

Kolun yukarı kısmına boğma işlemi yapılmamalıdır.

Güdük bölgesi dikiş atılarak kapatılmamalıdır.

Pens, Klemp veya dikiş materyali ile kanama durdurulmamalıdır.

2- KOPMUŞ PARÇANIN HASTANEYE ULAŞTIRILMASI

Kopmuş parça nemli batın kompresi, gazlı bez veya temiz bir havluya sarılmalıdır.

Ardından temiz naylon torbaya konup ağzı bağlanmalıdır. (Torbanın delik olmamasına dikkat edilmelidir.)

Ağzı bağlı torba, içinde %50 su, %50 buz olan geniş bir kaba konulmalıdır.

Kopmuş parça suyla temas etmemelidir.

YANIKLAR

Yanıklar da diğer acil girişimler gibi plastik cerrahinin ilgi alanlarındandır. Yanığın ilk oluştuğu andan itibaren bir plastik cerrah tarafından tedavi edilmesi yanan bölgenin daha kolay iyileşmesini ve iz kalma olasılığını düşürmektedir. Yanık, iz bırakmasının yanı sıra bazı uzuvların çalışmasını da engellemekte ve kişinin hayatında huzursuzluk yaratmaktadır. Örneğin çok ciddi yanıklarda eller, ayaklar kullanılamaz hale gelebilir. O nedenle yanık oluştuğu andan itibaren (dumandan boğulma riski söz konusu değilse) en az yarım saat soğuk suya maruz bırakılmalı sonrasında da hemen bir plastik cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.

Toparlayacak olursak Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanları yalnızca estetik cerrahi girişimleri yapmamakta, aynı zamanda hastaların kısa ve uzun vadede hayatlarını önemli şekilde etkileyecek olan hastalıkları tedavi etmektedir. Plastik Cerrahi saç telinden ayak baş parmağına kadar uzanan tüm dış alanlarda tedavileri olan bir uzmanlık alanıdır ve plastik cerrahlar 7 gün 24 saat hastaların yardımına koşmaktadır.

YÜZ VE ÖZELLİKLİ ALAN KESİLERİ

Özellikle çocuklarda kaş üzeri ve çene altı en belirgin yaralanma alanlarıdır. Olay, genellikle yere düşme sonucu ya da park yaralanması şeklinde olabilir. Yüz kesilerinde yara yerinin antiseptik solüsyonlarla temizlenmesi, cildin kesik kenarlarının düzenli olacak şekilde gereğinde yeniden kesilerek düzeltilmesi, kesilen kasların ve cilt altı dokuların düzenlenmesi ve en son cildin dikilmesi ile tam bir plastik acil tedavi tamamlanır. Burada dikkat ettiğimiz husus kesilere eşlik eden kafa travması olup olmaması ve yine çene altı kesiklerinde çene kırıkları ve eklem çıkıkları olup olmadığının kontrolüdür.

ÇENE VE YÜZ KEMİKLERİNİN KIRILMASI

Genellikle trafik kazası ya da kavgaya karışma gibi olaylar sonrasında kişilerin çene ve yüz kemiklerinde kırıklar oluşur. Her durumda olduğu gibi kafa içi travmaların olup olmadığı kontrol edildikten sonra kırılan çene ve yüz kemikleri vida ve plakalar kullanılarak tamir edilir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hizmet Noktamız Kaymakamlık Binasında AçıldıÖnceki Haber

Hizmet Noktamız Kaymakamlık Binasında Aç...

ÜNAL BAYSAN İÇİN DİSİPLİN SORUŞTURMASI YAPILMADISonraki Haber

ÜNAL BAYSAN İÇİN DİSİPLİN SORUŞTURMASI Y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar