282 baskı
müge
Tekirdağ
DOLAR32.3843
EURO35.1134
ALTIN2326.4

Kalp Hastası Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kalp Hastası Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Abone ol
İrmet Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Turgay IŞIK “Kalp damar hastalıkları tüm ölümlerin -20'sinden sorumludur. Refah düzeyindeki artış ile birlikte ortaya çıkan uzun yaşam süreleri yaşlı popülasyon oranını giderek artırıyor. Ayrıca fast food beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının giderek artması genç popülasyonda şeker hastalığı ile obezite oranlarını artırdı.” dedi.

Ailesinde erken yaşta kalp hastalığı öyküsü olan, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, aşırı kilolu veya hareketsiz yaşam tarzı olan kişiler ile 40 yaş üzerinde olan herkesin kalp muayenesinden geçmesini önermekteyiz. Şayet yeni başlayan bir efor kıstlılığı, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ağrısı, karın ağrısı veya sol kolda uyuşma, çarpıntı hissiniz oluyorsa ve bu sıkıntılarınız daha çok efor veya yemek sonrası artıyorsa bu bir kalp damar tıkanıklığının uyarıcısı olabilir.

Kalp Krizi Nedir ?

Kalp krizi kalbi besleyen damarların aniden tıkanması ile kalp kasının kanlanamaması ve kalp kasında ölü doku oluşması durumudur. Kalp krizi geliştiğinde hızlı ve erken müdahale etmek hayati önem taşır.Avrupa ülkeleri arasında kalp krizine bağlı ölüm oranlarına baktığımızda ülkemiz erkeklerde 2. sırada, kadınlarda ise 1. sırada yer alıyor. Ayrıca ülkemiz 50 yaş altında kalp krizi geçirme oranında Avrupa ülkelerinin üzerindedir. Kalp krizinin bulguları en sık olarak göğüs bölgesinden başlayıp, kollara, omuzlara, boyna, çeneye ya da üst karın bölgesine yayılan sıkıştırıcı, baskı yapıcı tarzda ağrı olsada her hastada bu farklı şekilde kendini gösterebilir. Bazen sadece nefes darlığı, çarpıntı, bayılma, aşırı terleme veya bulantı-kusma olabilir.

Kalp krizleri özellikle gençlerde önceden hiçbir uyarı vermeden birden bire başlayabilir ve bu hastalarda köprü damar gelişimi olmadığından daha kötü sonuçlara neden olabiliyor.

Yaşlı, şeker hastalığı veya böbrek hastalığı olanlarda hasta fark etmeden kalp krizi geçirmiş olabiliyor. Kalp krizlerinin %25'inde hasta fark etmeden kriz geçiriyor. Unutulmaması gereken şey kalp damar hastalıklarında sonuçlar maalesef hastalık önceden tespit edilmezse çok travmatik olabiliyor. Kalp krizi geçiren hastaların %40'ı hastaneye yetiştirilemiyor. Hastaneye yetişitirilen ve damarı açılan hastalarında önemli bir kısmında kalp yetersizliği gelişiyor ve hastanın yaşam kalitesini sonraki yaşamında oldukça bozuyor.

Kalp Krizi Geçirirken Ne Yapmalısınız?

Kriz anında en önemli adım hastaneye başvurudur ve bunu 112 acil yardım ile yapmak en sağlıklı olanıdır. Ayrıca bu noktada kalp durması olursa kalp masajının nasıl yapıldığını hasta yakınlarının daha önceden öğrenmeleri hasta açısından hayati önem taşır. Hastaneye başvuran hastalarda çekilen EKG (elektrokardiyografide) ve bakılan kan değerlerinde şayet bir kalp krizi durumu tespit edilirse hasta hemen anjiyografi işlemine alınmalıdır.

Kalp anjiyosunda tıkalı damar veya damarlar görülüyor ve tıkanıklığı balonlama/stentleme yöntemi ile açılabilir. Kalp anjiyosunu lokal anestezi altında kasık kısmındaki veya el bileğindeki damardan yapılabilmektedir. Hastanemizde el bileğinden anjiografi yapılmaktadır.Kalp ve damar hastalıklarının belirlenmesinde büyük önem taşıyan anjiyo, el bileğinden gerçekleştirilen uygulamayla hastalara büyük kolaylık sunuyor. Bu yöntemle anjiyo operasyonu giderek kolaylaşırken, hastaların hastaneye yatmasına ve kum torbalarına gerek kalmıyor. Hastalarımız sırt üstü uzanmak zorunda kalmıyor. El bileğinden anjiyo yapılan hasta, işlem sonrasında yürüyerek evine dönebiliyor. Gündelik yaşamında kolunu zorlamayacak her şeyi yapabiliyor. Ajiografi ortalama 20 dakika süren bir işlemdir. Anjiografi işleminde %99.83 oranında herhangi bir problem olmamaktadır.

Şayet anjiyoda damarda bir tıkanıklık saptanırsa aynı seansta anjiyo işleminin devamı olarak balonlama/stentleme işlemi yapılmaktadır. Balonlama stenleme işleminin başarısıda %97 düzeyindedir. Tabiki bu işlemlerin deneyimli operatörler tarafından yapılması belkide bu işin en önemli ayağını oluşturmaktadır.

Kalp krizi sonrası dönemde hastanın yakın takibi, sigarayı bırakması, beslenme şeklini değiştirip egzersiz yapması ve ilaçlarını düzenli kullanması oldukça önemlidir. Geçirilmiş kalp krizi sonrasında riskler halen devam etmektedir. Yapılan en mükemmel stentleme veya by-pass işlemi sadece iyi bir yamadan ileri gitmemektedir. Unutulmamalıdır ki kalp krizi geçiren her 5 kişiden yaklaşık 1’i, 1 yıl içerisinde tekrar inme veya kalp krizi geçirmektedir. Bu sebeple kalp krizinde taburculuk sonrası tedavi dönemi oldukça önem taşımaktadır. Taburcu olurken hekim tarafından önerilen ilaçlar, hekim kesmeden mutlak suretle kesilmemelidir. Kalbin, yeni krizlerden korunması için düzenli olarak takip edilmesi ve tedavi altında olması şarttır.

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Turgay IŞIK


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haftanın Spor PanoramasıÖnceki Haber

Haftanın Spor Panoraması

Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Planı HazırlanıyorSonraki Haber

Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Pla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar