282 baskı
müge
Tekirdağ
DOLAR32.382
EURO35.0567
ALTIN2326.1

Sigarayı yakmadan bir kez daha düşünün!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sigarayı yakmadan bir kez daha düşünün!
Abone ol
İrmet Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü için sigaranın zararları ve yol açtığı hastalıklar hakkında bilgi verdi.

İçerdiği zararlı ve kiyasal maddelerle sigara dumanı, önemli bir çevre kirleticisi ve aynı zamanda sağlık için büyük bir tehlike sebebidir. Sigara içimi yalnız sigara içen için değil, sigara içilen ortamda bulunan şahıslara da zarar verir; bu zararlı ve sağlığı tehdit eden dumandan, en çok etkilenenler de erişkinlerin yanında bulunan, hamile anneler, yeni doğanlar, süt bebekleri ve çocuklardır. Ayrıca alt solunum yolları, kalp ve akciğer hastalığı olanlar erişkinler ve gençler de büyük tehlike altında bulunurlar. Kişi kendisi sigara içmese de sigara içilen bir ortamda pasif içici olmaktadır.

Sigara nelere yol açar

Erken yaşlanma, kanser, kalp-damar hastalıkları, cildin bozulması sigaranın bilinen etkilerindendir. Sigara vücudumuzun bir çok organında kanser oluşumuna etkili olmakla birlikte en sık olarak akciğer ve gırtlak kanserine yol açmakladır.

Sigara içenlerde kalp krizi riski içmeyenlere göre erkeklerde üç kat, kadınlarda beş kat daha fazla bulunmuştur. Çevresel sigara dumanına maruz kalan bireylerde(pasif içici) kalp krizi riski artmaktadır. Kalp krizi geçirenlerin sigaraya devam durumunda yeniden kriz geçirme riski %30-40 artmaktadır.

Sigara içiciliğinin erişkinlerde, başta solunum yolu olmak üzere, birçok organ ve sistemler üzerine etkisi vardır. Kronik obstrüktif (solunum yolarının daralmasına bağlı) akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin % 75-90'ı, koroner kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin % 25-30'u, akciğer kanserine bağlı ölümlerin % 80-90'ı, tüm kanserlere bağlı ölümlerin ise % 30'unun sigara içimi ile ilişkisi gösterilmiştir.

Pasif olarak sigara dumanını solumak, çocuklarda zekâ ve davranış bozukluğuna yol açmaktadır. Akciğer kanserlerinin en önemli nedeni olan sigara, akciğerlerde yeterli oksijen değişimine olanak vermediği için kalbi zorlar. Bunun yanı sıra kalp atışlarını hızlandırıcı, küçük tansiyonu yükseltici, kan yağlarının yapısını değiştirerek damarlarda daha kolay birikebilir şekle dönüştürmesi, damarlarda spazm yaparak onları daraltması, faydalı kolesterolü düşünerek zararlı kolesterolü yükseltmesi diğer olumsuz etkileridir.

Sigara bırakmak için;

Öncelikle psikolojik olduğu kadar fiziksel bağımlılığı da olan nikotinden kurtulmak için karar vermek gerekir.

•Neden sigaranın bırakılmak istendiğini maddeler halinde notlar alarak sıralamak

•Sigarayı bırakmak için kesin bir tarih belirlenip bunu yakın çevre ile paylaşmak

•Daha önceki sigara bırakma deneyimlerinde neden başarılı olunamadığı irdelenerek aynı hataları yapmamak

•İlk günlerin zor geçeceğini baştan kabullenerek sigarasız yeni bir yaşam ortamı hazırlamak sigaradan kurtulmayı daha kolay hale getirilebilir.

Sigara Bırakmanın Etkileri

Nikotinin fiziksel bağımlılığı nedeniyle yoksunluk belirtileri arasında gerginlik, baş dönmesi, dikkat dağılması, fazla uyuma veya uykusuzluk, sigara içme isteği, iştah artması ve kilo alma gibi belirtiler bulunmaktadır.

Ancak tüm bu yoksunluk belirtileri geçicidir ve iyileşme belirtileri de sigarayı bırakır bırakmaz başlamaktadır. Sigarayı bıraktıktan sekiz saat sonra vücudunuzda oksijen artışı olur. 48 saat içinde nikotin ürünleri vücudunuzdan atılmaya başlar. Akciğerler temizlenmeye başladığı için birkaç ay öksürük sürebilir. Tat ve koku alma duyularında düzelme başlar. Yaklaşık bir yıl içinde de kalp krizinden ani ölüm riski sigara içenlere göre neredeyse yarı yarıya azalır.

 

Uzm. Dr. Bahar ÖZÇELİK HANDEMİR

Göğüs Hastalıkları


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeni Nüfusumuz 260.437Önceki Haber

Yeni Nüfusumuz 260.437

BEYOĞLU BELEDİYESİNE ZİYARETSonraki Haber

BEYOĞLU BELEDİYESİNE ZİYARET

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar