282 baskı
Tekirdağ
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

AK Partili Aksal: Selimiye Camii’nde restorasyon çalışmaları başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Partili Aksal: Selimiye Camii’nde restorasyon çalışmaları başladı
Abone ol
AK Partili Aksal: elimiye Camii’nde restorasyon çalışmaları başladı

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, 25 Kasım’da sözleşmesi imzalanan ve 26 Kasım’da yer teslimi yapılan UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Semiye Camii’nin restorasyonunun başladığını açıkladı.

Edirne’de, çevre düzenlemesi devam eden Selimiye Cami’nin restorasyon çalışmalarına da başlanıyor. 25 Kasım’da yüklenici firma ile sözleşmelerin imzalandığını, 26 Kasım’da ise yer tesliminin yapıldığını duyuran AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, minaresinden zeminine her şeyin kapsalım olarak yenileneceği caminin, aslına uygun olarak restore edileceğini belirtti. Aksal, 2021 - 2025 yılları arasında sürecek restorasyonun, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bugüne kadar yaptığı en büyük proje olduğunu kaydetti.

’MİNARESİNDEN BASTIĞIMIZ YERE KADAR HERŞEY ELDEN GEÇECEK’

Selimiye’nin Türk İslam mimarisinin başyapıtı olduğunu belirten Aksal, ”Bu başyapıtı da koruyup kollamak hepimizin görevi. Dönem dönem de restorasyon sürecinden geçti. Şimdi yine çok kapsamlı bir restorasyon çalışmasına başlıyoruz. İhalesini yaptık, yer teslimi yapıldı Cuma günü itibariyle. Minarenin en ucundan şu anda bastığımız yere kadar her şey elden geçecek. Kurşun kaplamaları, minareleri, hat yazıları, hasar gören yazıları, hepsi tek tek elden geçirilecek. İnşallah 2021-2025 yılları arasını kapsayan bir dönemde Selimiye’yi tamamen elden geçireceğiz. Tabii ki bu süreçte de mümkün mertebe ibadete ve ziyaretçiye kapatmadan bunu yapıyoruz çünkü çok uzun bir süre ve ziyaretçilerimiz de gelmek istiyorlar. Ne Edirneli hemşerilerimizi ne de ziyaretçilerimizi mahrum bırakmak istemiyoruz ama tabii ki belli bir kısmı doğal olarak kapanmış olacak. Orijinaline uygun olarak yapılacak. Her yer elden geçirilecek. Camları, kapıları her şeyiyle dünya mirasına yakışır bir şekilde restorasyonu yapmış olacağız” dedi.

’CUMHURBAŞKANIMIZ DA YAKINDAN TAKİP EDİYOR’

Projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakından takip ettiğini kaydeden Aksal, ”Cumhurbaşkanımızın hem caminin restorasyonuyla hem de çevre düzenlemesi ile ilgili bir talimatı var. Sayın cumhurbaşkanımız her ikisiyle de bizzat ilgilendi, süreci bizzat takip ediyor ve talimatı en güzel şekilde, Mimar Sinan’ın ustalık eserine yakışır, dünya mirasına yakışır bir restorasyon ve yakışır bir çevre düzenleme olması. Gerek işçilik anlamında, gerek malzeme anlamında hiçbir masraftan kaçınılmaması ve her şeyin en iyisiyle yapılması Cumhurbaşkanımızın talimatıdır. Bizzat her aşamasını da kendisi takip ediyor. İhale sürecinde de, daha önce de bizzat takip etti. Kendisinin istediği de Mimar Sinan’a yakışan, ecdadımıza yakışan bir restorasyon olması. Selimiye Camii restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle yapılan en büyük restorasyon projesi. Çok uzun süre herhalde en büyük proje olarak kalacak” diye konuştu.

’PROJEMİZE GÜVENİYORUZ’

Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren de, restorasyon planlamasının 40 ay olarak yapıldığını belirtti. Güneren, ”Projemize güveniyoruz, açıkçası. Ama sürpriz yine çıkacak şeyler olabilir. Eski eser restorasyonunda bunlar doğaldır. Dolayısıyla ben sürenin çok aşılacağını düşünmüyorum. İnşallah en kısa zamanda ibadet ve ziyarete de engel olmayacak şekilde, tüm altyapımızı hazırladık, en kısa sürede de bitirmeyi ümit ediyoruz. Işıklandırma ayrı bir disiplin. Çok özel bir ışıklandırma projesi üzerinde çalışıldı. Şu anda sadece minarede, şerefelerde bir ışıklandırma var. Biz kubbenin de aydınlatılacağı, duvarların da aydınlatılacağı, bahçe duvarlarının da aydınlatılacağı, minarelerin de aydınlatılacağı bir model üzerinde çalıştık. Simülasyonları yapıldı. İhalemizi de buna göre gerçekleştirdik. Şimdiki görüntüsünün çok ötesinde, profesyonel bir aydınlatma yöntemiyle, Selimiye Cami’nin aydınlatması da böylece çözülmüş olacak. Yurt dışından, özellikle Yunanistan’dan, 30-40 kilometre öteden görülebiliyor malumunuz. Çok daha rahat şekilde görülür vaziyette olacak” şeklinde konuştu.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İhtara uymayan motosiklet sürücüsü, polis memurunu yaraladıÖnceki Haber

İhtara uymayan motosiklet sürücüsü, poli...

Şarköy’de fırtına etkili olduSonraki Haber

Şarköy’de fırtına etkili oldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar