282 üst
Tekirdağ
DOLAR32.5229
EURO34.6008
ALTIN2496.9

Balkan şehidi Hasan Rıza, müdürlüğünü yaptığı okul öğrencilerince anıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Balkan şehidi Hasan Rıza, müdürlüğünü yaptığı okul öğrencilerince anıldı
Abone ol
Balkan şehidi Hasan Rıza, müdürlüğünü yaptığı okul öğrencilerince anıldı

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE’de, Balkan Savaşı şehidi, çağdaş Türk sanatının önemli isimlerinden Ressam Hasan Rıza ölümünün 110’uncu yılında, müdürlüğünü yaptığı Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Lozan Caddesi’ndeki Jandarma Şehitliği’nde anıldı.

Çağdaş Türk sanatının önemli isimlerinden biri olan ve Edirne’deki yaşamıyla şehre adını miras olarak bırakan Şehit Ressam Hasan Rıza, Balkan Şehitleri’ni Anma günü etkinlikleri kapsamında müdürlüğünü de yaptığı Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından anıldı. Karaağaç Yolu üzerinde bulunan Jandarma Şehitliği’ndeki etkinliğe Okul Müdürü Yardımcısı Şeref İlhan Ünal, eğitim kadrosu, jandarma personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

’ŞÜKRÜ PAŞA’NIN MÜDAFAASI TÜM AVRUPA BASININDA ÖVGÜ BULMUŞ’

Saygı duruşu ve İstiklal marşıyla başlayan anma etkinliğinde konuşan Okul Müdür Yardımcısı İlhan, Balkan Savaşları’nda Edirne savunmasıyla kahramanlaşan Şükrü Paşa’nın önemine değindi. İlhan, ”Edirne savunması Plevne savunması gibi dünyanın dikkatini çekip Şükrü Paşa’nın Edirne müdafaası hakkında bütün Avrupa basınında övücü pek çok yazılar ve resimler yayınlanmış ve eğitimini gördüğü Almanya gibi askeri hayatını yakından izlemiş memleketlerde ufak çapta da olsa anıtlar dikilmiş. Şükrü Paşa’ya Fransız milleti adına murassa bir Şeref kılıcı ve binlerce imza ile bezenmiş bir altın kitap takdim edilmiştir. Bulgar Çarı Ferdinand, Balkan savaşlarında esir olarak tutulan şanlı Türk subayı Şükrü Paşa’ya kılıcını iade etmiştir” dedi.

’TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLELEBET PAYİDER KALACAKTIR’

Balkan savaşlarında hayatını kaybeden tüm Mehmetçik’lerin kanı pahasına vatanı savunduğunu söyleyen İlhan, ”Türk halkının bağrından kopmuş olan Mehmetçikler vatan toprağını kanı pahasına savunmuş ve bu uğurda şehit olmaktan kaçınmamıştır. Çünkü Mehmetçik tarihte her zaman vatan toprağını cennet bahçesi saymıştır. Geçmişte nasıl olduysa vatanı uğruna canını feda edecek gençler yine çıkacaktır. rengini aziz şehitlerimizin kanından alan şanlı bayrağımız her zaman gönderde kalacaktır. Atatürk’ün de dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” diye konuştu.

Müdür Yardımcısı İlhan’ın konuşmasının ardından Tarih Öğretmeni İsmail Kasapoğlu, Balkan Savaşları ve Hasan Rıza’nın hayatıyla ilgili bilgiler verdi. Programda daha sonra öğrenciler şiirler okudu. Tören şehitler anısına yapılan dua ve şehitliğe karanfil bırakılmasıyla sona erdi.(DHA)

 

 

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hızlı tren hattı projesi çalışmalarında Osmanlı mezarları bulunduÖnceki Haber

Hızlı tren hattı projesi çalışmalarında...

Müge Yıldız Topak aday adaylığını geniş katılımla açıkladıSonraki Haber

Müge Yıldız Topak aday adaylığını geniş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar