Başkan Baysan Kent Konseyi Kadın Meclisi İle Buluştu

Başkan Baysan Kent Konseyi Kadın Meclisi İle Buluştu
Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 82. yıldönümü nedeniyle bir araya geldi.

Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 82. yıldönümü nedeniyle bir araya geldi. Etkinliğe katılan Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, “Ne mutlu bir Atatürk yetiştiren Türk kadınına, ne mutlu O’na sahip olan Türk ulusuna…” diye konuştu.

 

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 82. yıldönümü nedeniyle Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı. Kadın Meclisi üyelerinin katıldığı etkinlikte konuşan Kadın Meclisi Başkanı Şefika Üreden Koca, 5 Aralık tarihinin Türk kadını için dönüm noktası olduğunu ifade ederek, “Bugün yüce önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu genç Türkiye Cumhuriyeti’nde 5 Aralık 1934’te Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verildiği günün 82. yılını kutluyoruz. 5 Aralık 1934 tarihinde çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumu hedefleyen, kadına değer veren yüce önder Atatürk ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. Bugün bu hak Türk kadınının elindedir. Bu anlamlı günde bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunda saygıyla eğiliyor, minnetlerimizi sunuyoruz” dedi.

 

Koca’nın konuşmasının ardından kürsüye gelen Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ise ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflediğin belirterek, “Atatürk Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi için büyük mücadeleler vermiştir. Kadınlara, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 1934'te ise Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla Ulu Önderin mücadeleleriyle Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur. Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa devletlerinde bile olmayışı, Ulu Önder Atatürk’ün kadın haklarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır. Bugün girebilmek için mücadele verilen Avrupa Birliği ülkelerinden Fransa ve İtalya’da 1945 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

 

Ulu önder 5 Aralık 1934'de verilen kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı kararı ile ilgili olarak ‘...Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasî hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lâzım gelecektir. Türk kadını evdeki uygar yerini salâhiyetle almış, iş hayatının her safhasında başarılar göstermiştir. Siyasî hayatta Belediye seçimlerinde tecrübesini yapan Türk kadını, bu sefer de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Uygar memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salâhiyet ve liyakatle kullanacaktır’ demiştir.

 

1935 yılı seçimlerinde ilk kez seçilme hakkını kullanan Türk kadını, TBMM’ ne 18 kadın milletvekili ile girmiştir. Bu 18 Türk kadının yüce meclisin çalışmalarına ne ölçüde katkıda bulundukları ve kararlarda ne denli etkili oldukları yakın tarihimizin gerçeklerindendir. Bütün insanlık tarihi boyunca, tarihin hiçbir döneminde, hiçbir lider kadın hakları konusunda Atatürk kadar önsezili ve ön görüşlü olmamış, onun kadar uğraş ve savaş vermemiştir.  Ne mutlu bir Atatürk yetiştiren Türk kadınına, ne mutlu O’na sahip olan Türk ulusuna…” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından Başkan Baysan, Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri ile bir süre sohbet etti.