282 baskı
Tekirdağ
DOLAR32.5851
EURO34.9295
ALTIN2430.7

Başkan Çolpan’dan Deprem Etüdü ve Enerji Kimlik Belgesi Açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Çolpan’dan Deprem Etüdü ve Enerji Kimlik Belgesi Açıklaması
Abone ol
Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, son günlerde Çorlu’daki binalar için Deprem Etüdü ve Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi hakkında çeşitli firmalarca bu hizmetler ile ilgili reklam yapıldığı duyumları üzerine açıklamalarda bulundu.

Vatandaşlarımızın maddi olarak mağdur edilmemeleri amacıyla kanun ve yönetmeliklere göre Çorlu Belediyesi olarak halkın bilgilendirilmesi görevlerinin olduğunu belirten Başkan Yardımcısı Çolpan şunları söyledi: “En son yaşanan İzmir depremi bizlere bir kez daha hatırlattı ki tedbirli olmak zorundayız. Çorlu Belediyesi olarak deprem ile ilgili kent genelinde kapsamlı çalışmalarımız devam etmektedir.

Vatandaştan gelen sorular ise bina özelinde olmaktadır. Vatandaşlarımızın binaları ile ilgili olarak tereddütleri olduğunda ilk olarak 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu okumalarını tavsiye ederiz. 6306 sayılı kanun ile bir binanın incelenmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının lisans verdiği kuruluşlarca incelenmesi, 2018 yılı Bina Deprem Yönetmeliğinin kriterlerine göre testler yapılması ve bu testler sonucunda elde edilen verilerin bilgisayarda modellenerek deprem hesaplarının yapılmasını içermektedir En doğru ve tatmin edici sonuç için bilimsel çalışma olduğu vatandaşlarımızca göz ardı edilmemelidir. Ayrıca 6306 sayılı kanuna göre incelenen binaların güvensiz çıkması durumunda devletimiz kanun gereği boşaltılan binada hak sahiplerine kira yardımı ve yeni yapılacak binanın harçlarının büyük kısmının muafiyetini sağlamaktadır.

Vatandaşlarımızın dairelerine DASK sigortasını mutlak yaptırması gerekmektedir. Binalarınızın her an olabilecek bir deprem sonrası veya yaptıracağı Bina Risk raporu sonucunda tazmini hususunda binanın riskli olması durumlarında DASK yaptırmayan vatandaşlarımız maddi hak kayıplarına razı olmak zorunda kalmaktadır.

Bilgi amaçlı yapılan, test yapılmadan, numune alınmadan ve modelleme ile deprem tahkikleri yapılmayan gözle kontrol dediğimiz raporlama işlemi kesin sonuç değildir. İlçemizde son günlerde bazı firmaların gözle kontrol ile raporlar düzenleyip, raporun son cümlesi olarak ‘Bina Performans Raporu yapılması tavsiye edilir.’ diyerek sorumluluk almadan yazdığı raporlar olduğu duyumu almaktayız. Kanun önünde bu tür raporların bir geçerliliği olmadığı, bu tür raporları hazırlayanların deprem sonrası bir sorumluluğu olmayacağı konusunda halkımızı uyarmak görevimizdir.

05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile  binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya vermesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın bu belgeyi nasıl ve kime yaptıracağı hususunda bilgi eksikliği olduğu bilinmektedir. Enerji Kimlik Belgesi (E.K.B.) Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılmalı ve vatandaşlarımızın hizmet satın alacağı firma ve kişileri araştırmadan EKB belgesi düzenletmemesini önemle tavsiye ederiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BAŞKAN AKAY, AKAN SOKAK’TA İNCELEMELERDE BULUNDUÖnceki Haber

BAŞKAN AKAY, AKAN SOKAK’TA İNCELEMELERDE...

Özelkalem Dergisi’nden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne Çifte ÖdülSonraki Haber

Özelkalem Dergisi’nden Tekirdağ Büyükşeh...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar