282 üst
müge
Tekirdağ
DOLAR32.3273
EURO35.078
ALTIN2280.9

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un Çanakkale Zaferi mesajı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un Çanakkale Zaferi mesajı
Abone ol
Kurtuluş Savaşı’nın adeta öncüsü olan Çanakkale Savaşı, milletimizin tarihe altın harflerle yazdığı büyük kahramanlık destanıdır. Duayen tarihçimiz İlber Ortaylı’nın deyimiyle “Her ülkenin Çanakkale’si yoktur.” Komutandan neferine kadar tümü şehit düşen 57. Alay, ülkemizin onurudur, direnişin sembolüdür.

Birinci Dünya Savaşı’nın en çetin ve kanlı muharebesi olan Çanakkale Savaşı’nda, Türk askeri bedensel sınırları aşan bir mücadele vermiştir. Askeri stratejik zekâsını Çanakkale’de gösteren Mustafa Kemal Atatürk, ‘Anafartalar Kahramanı’ unvanıyla Kurtuluş Savaşı’nda göstereceği başarının işaretlerini vermiştir. Bu yüzden Mustafa Kemal Atatürk’süz Çanakkale Savaşı Tarihi yazılamaz.

Atatürk 25 Şubat 1915’ten itibaren Tekirdağ’daki 19. Tümeni kurmaya başlamıştır. Eceabat Bölge Komutanlığı’na getirilmiş ve kıyıda savunma tertibi kurmuştur. 4 Mart’ta Mehmet Çavuş; Seddülbahir’e çıkan düşmanı geri püskürtmeyi başarırken gösterdiği kahramanlık ile dillere destan olmuştur.  Atatürk, bu nedenle Mehmet Çavuş’un ödüllendirilmesini istemiştir.

18 Mart Deniz Savaşı’nda Boğaz’ı savaş gemileriyle zorlayıp geçmek isteyen düşman kuvvetleri, üç gemisini kaybetmiş ve çekilmek zorunda kalmıştır. Daha sonra 8.5 ay süren kara çarpışmalarına geçilen Çanakkale Savaşları, Türk tarihi için değil, dünya tarihi için de dönüm noktası olmuştur. Seddülbahir, Gelibolu, Arıburnu Anafartalar ve Conkbayırı’nda bedensel sınırları zorlayarak düşmana meydan okuyan Mehmetçiğimiz, şairimizin dediği gibi Çanakkale’de Türk’ün gücünü tüm dünyaya göstermiştir.

Atatürk, bu büyük zaferin önemini şu sözlerle anlatmıştır:

“Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.”

Çanakkale Zaferi’nin 107. Yıldönümünde Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Seyit Onbaşı, Mehmet Çavuş, Yüzbaşı Faik, Asteğmen Muharrem, Yarbay Hüseyin Avni ve rütbeli-rütbesiz tüm kahraman şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.

“Çanakkale Geçilmez” sözünü tarihe kazıyan Türk ulusunun özgürlük ve birlik meşalesinin ülkemizde sonsuza kadar yanmasını dilerim.

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Aziz Yıldırım'ın 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. Yıldönümü MesajıÖnceki Haber

Vali Aziz Yıldırım'ın 18 Mart Şehitler G...

Kırklareli’de gazi Soner Gür’e ’Devlet Övünç Madalyası ve Beratı’ verildiSonraki Haber

Kırklareli’de gazi Soner Gür’e ’Devlet Ö...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar