Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından Kahramanmaraş depremine dikkat çekilerek, kentsel dönüşümün geliştirilmesi için önemli çağrıda bulunuldu.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Merkezli meydana gelen depremden 11 il etkilenmiş 50 bin vatandaşımız hayatını kaybetmişti, yüzbinlerce vatandaş da yaralanmıştı. Türkiye yaralarını sarmaya devam ederken yüzyılın felaketi olan depremle ilgili Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası kentsel dönüşümle ilgili projelerini açıkladı.
ACISI HALA TAZE
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin yıl dönümünde basın açıklaması yapan Çorlu İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Engin Beyazyıldız depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet geride kalan ailelerine sabır diledi. Depremin acısının hala ilk gün ki gibi olduğunu belirten Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Engin Beyazyıldız konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bundan bir yıl önce Türkiye çok büyük bir depremle uyandı, depremin acısını hala yaşıyoruz. 11 ili etkileyen 50 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettiğimiz 110 bin yaralı olduğu depremde toplam 6 bin 624 bina yıkıldı. Ülkemize ekonomik yükü Strateji ve Bütçe Başkanlığına göre toplam maliyeti 100 milyar dolar oldu.”
DEPREM ÜLKESİ OLDUĞUMUZU UNUTMAYALIM
“Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım” diyen Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Engin Beyazyıldız grafiklerle deprem gerçeğini anlattı. Beyazyıldız, “Türkiye’de 3 fay hattı var. Depremler bilimsel olarak tespit edilmiş fay hatları bölgesinde gerçekleşir. Ülkemiz sınırları içerisinde 3 adet ana fay hattı vardır. Birincisi Kuzey Anadolu fay hattı, 2’incisi Güney Anadolu Fay Hattı ve 3’üncsüü de Batı Anadolu Fay hattı bulunmaktadır. Hatay’da 1822 yılında bir deprem olmuş ve şimdi 2023 yılında tekrar bir deprem meydana geldi” ifadelerini kullandı.
“Maraş depreminde ülke olarak sorumluyuz, suçlanacaksa hepimiz suçluyuz. İdarecisinden ustasına kadar yanlışlar silsilesi oldu” diyen Engin Beyazyıldız konuşmasını sürdürdü: “Belediye veya devlet bütün ülkedeki eski yapıları kendi başına kentsel dönüşüm yapamaz. Zorla senin evine el koyup yenileyemez hatta kapından içeriye bile giremez. Biz halk olarak kentsel dönüşüme değer vererek ilgili resmi kurumlardan yardım alarak yapılarımızı yenileyip depreme hazırlanabiliriz.”
ÇORLUDA 3 BİN 700 BİNA 1999 ÖNCESİ YAPILDI
Çorlu’daki binaların durumuyla ilgili de bilgi veren Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Engin Beyazyıldız, “Çorlu Belediyesi Kentsel Dönüşüm Strateji belge ve uygulama raporu 2021 yılında hazırlanmıştır. Çorlu’da 7 kat ve üzeri 3700 adet bina 1999’dan önce yapılmış. Bu binalar riskli diyebileceğimiz binalardır” dedi.
“BİZ BİZE YETELİM, RİSKLİ YAPILARIMIZI YENİLEYELİM”
Kentsel dönüşümle ilgili geliştirdikleri projeden bahseden Engin Beyazyıldız, “Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak sosyal sorumluluk kapsamında Çorlu’da Tekirdağ’da Biz Bize Yetelim projesini sunuyoruz. Ekonomik krizi avantaja çevirerek eski yapıları yenileyelim. Eski dairesini satıp üzerine 2-3 milyon bulamayan. 2’incisi Boş arsada daire yapan ama banka faizinden dolayı daire satamayan müteahhit, Bu ikisini bir araya getirecek komisyon kurulması ilgili kurumlar Belediye kaymakamlık ve ticaret odası, STK’lar bu STK’ların içinde tabi inşaat mühendisleri mimarlar odası gibi odalarda olacak. Belediye ve resmi kurumların desteği ile çok az bir para ile dairesini yenileyecek halkımız daire satma ile uğramayan esnafımız müteahhitimiz iş imkânı sağlayacaklar. Ülkemize büyük bir ekonomik yükten kurtaracaktır. Bu proje kapsamında çeşitli partilerden aday olan belediye başkanlarımıza aday olan muhtarlarımıza kentsel dönüşüm için bu projemize sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.
Yorum Yazın