282 baskı
Tekirdağ
DOLAR32.3094
EURO34.779
ALTIN2411.0

COVID -19 VE DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
COVID -19 VE DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Abone ol
Covid-19 enfeksiyonu başta Hipertansiyon ve Diyabet ( şeker hastalığı) olmak üzere kronik hastalıkları olanlarda daha sık görülmektedir. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanlarda, Covid-19 enfeksiyonunun daha ağır seyrettiği ve öldürücü olduğu bildirilmektedir.Yapılan çalışmalar şeker hastalarında riski belirleyen esas faktörlerin yaş, kan şekerinin kontrol altında olup olmadığı ve eşlik eden başka hastalıkların olup olmadığıdır. Dolayısıyla kontrolsüz şeker hastalığı olan ve bu nedenle şekere bağlı böbrek yetmezliği ,görme problemleri ve kalp problemleri olan hastalarda hastalığın daha ağır seyredeceğini söyleyebiliriz.

Hastalarımızın bize sık sorduğu sorulara kısaca cevap verecek olursak;  

1-Şeker hastası  olmak Covid 19 riskini arttırır mı?

Bu açıdan yapılmış henüz yeterli çalışma olmadığı için bu soruya net bir cevap veremeyiz. Ama biz biliyoruz  ki tüm enfeksiyonlar metabolik kontrolü bozar. Bu nedenle kan şekeri  takibi iyi olmayan şeker hastalarının Covıd -19 enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırabilir.

2-Covıd 19 hastalığı Şeker hastası olma riskini arttırır  mı?

Covid-19 enfeksiyonu şeker hastası olma riskini  artırabilir. Şeker hastalarında  pankreas ACE2 reseptör aktivitesinin arttığı bilinmektedir. Covid19  virüsünün pankreasta  ACE2 reseptörlerine bağlanıp hücre hasarına neden olabileceği  ve bunun sonucunda  insülin salınımını azaltabileceği söylenmektedir. Bu nedenle  Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle takip edilen hastalarda kan şekeri, yüksekliği  ve geçici şeker hastalığı görülmesi mümkündür.

3-Covıd 19  hastalığı Şeker  hastalarında neden daha şiddetli ve ağır   seyretmektedir?

Şeker hastalarında her türlü enfeksiyon daha şiddetli seyreder. Şeker hastalarında bağışıklık  bozulmuş ve inflamatuar(yangı)  yanıtı artmıştır. Bu nedenle virüsüne bağlı akciğer hastalığı daha ağır seyredebilir. 

4-   Pandemi sürecinde  Şeker  hastaları   ne yapmalıdır?

Covid-19 sürecinde şeker hastalarının; kan şekerlerini evde daha sık takip etmeleri, yeterli sıvı tüketmeleri, genel sağlıklı beslenme önerilerine uymaları çok önemlidir.Birde  çoğu hastamızda pandemi döneminde  diyetine uymadığı için kilo alımı ile birlikte  kan şekeri yüksekliği ,kolesterol yüksekliği ve tansiyon yüksekliği görülmektedir. Hastalarımıza  ev içinde veya varsa evin bahçesinde günde en az  5000 adım olacak şekilde yürüyüş yapmaları önermekteyiz.Yürüyüş  hem kan şekeri regülasyonunun sağlanması, hem kilo kontrolü, hem de psikolojik olarak iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Pandemi süresince ilaçlarını kesmemeleri ve düzenli kullanmaları önermekteyiz.. 

5- Şeker  hastaları bu süreçte ne zaman doktora başvurmalı?

  • Evdeki takiplerinde  parmak ucundan bakılan kan şekeri > 300 mg/dl  olursa
  • Kan şekeri yüksekliğine  bağlı belirtilerin  belirginleşmesi (çok su içme , sık idrara  gitme , halsizlik, genel durum bozukluğu, kusma vb.) 
  • Ayakta yeni yaraların çıkması durumunda
  • Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi Covid-19 enfeksiyonu düşündüren şikayetlerin  olması durumunda bize başvurmaları önerilir.

6- Ciddi /kritik  Covıd 19 hastasının şeker takibi nasıl olmalı?

Covıd19 geçirmekte olan şeker hastalarında  insülin ihtiyacı olabilir veya insülin kullananlardainsülin  doz ihtiyacı artabilir. Tüm ağır ve ciddi hastalıklarda  insülin kullanmak daha güvenlidir. Tip 1 diyabetli hastalar pompa kullanıyorsa çıkarılmalıdır.  Hasta taburcu olurken eski kullandığı ilaçlarına dönülebilir.

 

7- Covid 19 tanılı hastada kan şekeri düzeyi kaç olmalıdır?

Covid-19 hastasında iyi kan şekeri  kontrolü çok önemlidir. Ancak, özellikle yaşlı ve düşkün hastalarda hipoglisemi( kan şekeri düşüklüğü) açısından  dikkatli olmayız.Açlık kan şekeri 100-140mg/dl , tokluk kan şekeri  140-180mg/dl  arasında olmalıdır. Yaşlı ve düşkün hastalarda ise  bu oranlar biraz daha yüksek olabilir.

 8- Covıd 19  sürecinde  Şeker  hastaları  influenza ( grip)  ve Pnömokok (zatüre) aşısı yaptırmalı mı?

Her iki  aşı da COVID-19'dan korumaz. Pnömokok aşısı Covid-19 enfeksiyonu üstüne bakteriyel pnömoninin(zatüre)  gelişmesini önleyebilir.

 

Doç.Dr.Emine BİNNETOĞLU

İç Hastalıkları Uzmanı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büşra Sokak’a Süleymanpaşa Belediyesi eli değdiÖnceki Haber

Büşra Sokak’a Süleymanpaşa Belediyesi el...

Edirne’de sağanak nedeniyle Enezİpsala kara yolu trafiğe kapatıldıSonraki Haber

Edirne’de sağanak nedeniyle Enezİpsala k...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar