282 baskı
Tekirdağ
DOLAR32.5969
EURO34.8125
ALTIN2488.9

Edirne’de Trakya Bölge Planı Vizyon Çalıştayı düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Edirne’de Trakya Bölge Planı Vizyon Çalıştayı düzenlendi
Abone ol
Edirne’de Trakya Bölge Planı Vizyon Çalıştayı düzenlendi

Uğur AKAGÜNDÜZ/EDİRNE, (DHA)-EDİRNE’de Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Trakya Bölge Planı Vizyon Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya; Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Türkyılmaz, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, Vali Yardımcısı ve Özel İdare Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, İl Jandarma Komutanı Albay Taşkın Keleş, oda ve borsa başkanları ve belediye başkanları katıldı.

Vali Kırbıyık, açılış konuşmasında çalıştayın amacının, Edirne’nin önceliklerini belirlemek olduğunu belirterek, ”“Yaptığımız bu toplantıyla Edirne’nin önceliklerinin neler olduğunu belirlemek 2024 ve 2028 yıllarını kapsayacak 5 yıllık dönem için yeni bir bakış açısı ortaya koymak istiyoruz. Buradaki katkılarınız, sunacağınız fikirler, önerilen her bir kriter, şehrin geleceğini planlama açısından bölgenin geleceğini planlama açısından son derece önemlidir” dedi.

EDİRNE’NİN TARIM VE TURİZMİ DEĞERLENDİRİLDİ

Toplantının ilk başlığının Edirne’de tarım olduğunu söyleyen Kırbıyık, ”Burada önümüzdeki dönemde sulanabilir tarım arazilerinin arttırılması, ürün çeşitliliğinin sağlanması, 2’nci ürün ekiminin artırılmasıyla ne gibi faydalar sağlanabilir hep birlikte buna bakmamız lazım” ifadelerini kullandı. Kırbıyık, iç ve dış turizmin Edirne için önemli bir başlık olduğunu söyleyerek; “Bu noktada bugüne kadar gerçekleştirilen önemli çalışmalar var. Bundan sonra da yapılacak olan tarihi eserlerin restorasyonu, ihya projelerinin yanı sıra yine şehrin önemli dinamiklerinden birisi olan Saros’un, deniz turizminin nasıl daha etkin kullanılabileceği, sezonun nasıl daha geniş bir dilime yayılabileceği yönünde de çalışmaların yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Yine turizmde önemli hususlardan bir tanesi kültür rotalarını oluşturmasıdır” dedi.

‘ŞEHRİMİZİN ÜRÜNLERİNİN PAZARLANMASI İÇİN BÜYÜK FIRSAT’

Bulgaristan’dan Edirne’ye gelen turistlerin kentte yaptığı alışverişe de dikkat çeken Kırbıyık, ”Bizim ticaret hacmimiz açısından son derece olumlu bir etkiyi oluşturuyor ama hepimizin malumu bu konjonktürel bir durum. Burada bize düşen bu durumun konjonktürel de olsa şehre nasıl kalıcı bir etki bırakabileceği, nasıl bir seviye atlatabileceği konusunda projeler üretmektir. Yine bu canlılıkta Türkiye’nin ya da dünyanın değişik yerlerinde üretilen ürünlerin, Balkan coğrafyasından ilimize gelen kişilere satışından daha ziyade, şehrimizde üretilen doğrudan bu şehrin kaynaklarında yetiştirilen ürünlerin pazarlanması anlamında da büyük bir fırsat olduğunu değerlendiriyoruz. Bu kalıcı başarı açısından son derece önemlidir” sözlerine yer verdi.

2’NCİ ÜNİVERSİTEYİ GÜNDEME GETİRDİ

Edirne için önemli başlıklardan bir tanesinin de Trakya Üniversitesi olduğunu vurgulayan Kırbıyık,”Üniversitedeki 14 fakültede yaklaşık 40 binin üzerinde öğrencimiz var. Bunun içerisinde Balkan coğrafyası başta olmak üzere yaklaşık 5 bine yakın uluslararası öğrencimiz bulunmakta. Son dönemde bu planlama 2024 - 2028 döneminde ele almamız gereken konulardan bir tanesi de 2’nci üniversite konusu olabilir. Balkan coğrafyasındaki öğrencilerin şehrimize daha fazla nasıl kazandırılabileceği yönünde de bir çalışma olabilir” dedi.

‘BÖLGESEL PLANLAMAYA DÖNÜŞECEK’

Kırbıyık, Edirne’de planlama yapıldığında sanayi başlığının geride kaldığını belirterek, ”Aslında bu şehrin bir açıdan vizyonunu da ortaya koyuyor. Yani bu şehir sanayiyle büyümeyi birinci sırada hedefine koymuş bir şehir değil. Şahsi kanaatim de bu yönde. Ama sanayisiz bir büyümenin de mümkün olmadığını hep birlikte görüyoruz. Dolayısıyla buradaki dengeyi de sağlayacak şekilde, yani ne tarımdan vazgeçecek şekilde, ne hayvancılık için kullanılan meralarımızdan vazgeçecek şekilde bir politika belirlememize gerek yok. Ancak sanayiye tamamen kapısını kapamış bir şehrin de büyümesinin mümkün olmadığını ya da pozisyonunu korumasının mümkün olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla uygun arazilerde tarım ve hayvancılık açısından elverişli olmayan arazilerde sanayi bizim için bir alternatif. Özellikle çevreci sanayi başlığında nasıl çalışmalar yapabileceğimizi yeni dönemde ciddi anlamda tartışmalı ve ortaya bir vizyon koymalıyız diye düşünüyorum. Kalkınma ajansımız bu programı 3 ilde birleştirdikten sonra bir bölgesel planlamaya dönüşecek ve ilgili bakanlıklara, üst yönetime de arz edilecek bir plan haline gelecek. Dolayısıyla bu çalışmayı son derece önemli buluyorum” dedi.

EDİRNE’NİN SOSYO-EKONOMİK DURUMU ANALİZ EDİLDİ

Açılış konuşmasının ardından, Trakya Kalkınma Ajansı Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Ertuğ Güney, Edirne’nin sosyoekonomik durum analizi ile ilgili bir sunum yaparak katılımcılara bilgilendirme bulundu. Sunumun ardından toplantının sonunda çalıştayın vizyon görüşleri kısmında, katılımcılar fikir ve görüşlerini ifade ederek yeni dönemde desteklenecek projelere katkı sunacak öneri ve değerlendirmelerde bulundu. (DHA)


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Süleymanpaşa Belediyesi Kumbağ İlkokuluna 4 ek derslik kazandırıyorÖnceki Haber

Süleymanpaşa Belediyesi Kumbağ İlkokulun...

Bakan Muş, Tekirdağ’da incelemelerde bulunduSonraki Haber

Bakan Muş, Tekirdağ’da incelemelerde bul...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar