282 baskı
müge
Tekirdağ
DOLAR32.3753
EURO35.0988
ALTIN2325.3

Edirne’nin kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına yapılan anıt açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Edirne’nin kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına yapılan anıt açıldı
Abone ol
Edirne’nin kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına yapılan anıt açıldı

Ali Can ZERAY / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl anısına yaptırılan ’Kurtuluşun 100. Yıl Anıtı’ törenle açıldı. 

Edirne’de, heykeltıraş Hüsnü Ertuğ Atlı tarafından, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına yapılan ’Kurtuluşun 100’üncü Yılı Anıtı’ için Hıdırlık Tepe bölgesinde açılış töreni düzenlendi. Törene Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve davetliler katıldı. Tören öncesi Belediye Başkanı Gürkan, ay yıldızlı Türk Bayrağı’nı öperek, anıtın olduğu alana çekilmesi için zabıta memurlarına teslim etti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan  Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin ilelebet özgür ve bağımsız kalışının 100. yıl dönümünü gururla kutladıklarını söyledi.

Kentlerin de tıpkı insanlar gibi hafızaları olduğunu ve anıtların da geçmişle bugünü, bugünle geleceği birbirine bağlayan önemli yapıtlar olduğunu ifade eden Gürkan, “Cumhuriyet’imizin 50. yılında yine yapılan bir yarışma ile kentimize kazandırılan rahmetli Heykeltraş Tankut Öktem’in eserlerinden biri buna örnektir. Yine 1997’de Prof. Dr. Osman İnci’nin rektörlüğü döneminde Cumhuriyet’in tapusu Lozan Antlaşması ile alınmış olan Karaağaç’ta yaptırılan Lozan Anıtı bu örneklerden biridir. 97 yılından bu yana Edirne’de herhangi bir anıt eser yapılmadı. Kuşkusuz 100 yıllar önemlidir. Bir asır diyoruz. O yüzyılları, gelecek kuşaklara kentin geçmişi ile ilgili bilgiler vermek, anımsatmalar yapmak, kentin hafızasında yer tutmasını sağlamak için bu tür anıt eserlere ihtiyacı vardır. Bu anıt Türk milletinin bağımsızlığının, özgürlüğünün ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu ülke için gözünü kırpmadan canını vermesinin bir sembolüdür. Kentimize, Edirne’mize, bağımsızlığımıza, özgürlüğümüze armağan olsun” dedi.  

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık da, Edirne’nin kadim bir şehir olduğunu belirterek, “Şehrimiz ilelebet özgürlük ve bağımsızlık içinde yaşayacak. Bize bu günleri armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını şükranla yad ediyorum. Edirne çok kadim bir şehir. Adeta bir müze şehir konumunda. Bugün de bu müze şehre 100. yıla ait bir nokta daha vuruluyor. Bu kıymetli bir çalışma” diye konuştu.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler adına okunan duaların ardından anıtın açılışı gerçekleştirildi.(DHA)

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türk ve Bulgar kadın futbol takımları, kadına şiddete tepki için dostluk maçında karşılaştıÖnceki Haber

Türk ve Bulgar kadın futbol takımları, k...

Tekirdağ’da fabrikada kazan patladı: 2 yaralıSonraki Haber

Tekirdağ’da fabrikada kazan patladı: 2 y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar