282 üst
Tekirdağ
DOLAR32.5671
EURO34.9803
ALTIN2447.0

’Edirne’nin Sarı Çiçeği Kanola’ projesinde tohumlar toprakla buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
’Edirne’nin Sarı Çiçeği Kanola’ projesinde tohumlar toprakla buluştu

-EDİRNE’de hayata geçirilen  ’Edirne’nin Sarı Çiçeği Kanola’ projesinin tanıtımının yapıldığı etkinlikte üreticilere tohum dağtıldı.

Edirne’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği ’Edirne’nin Sarı Çiçeği Kanola’ projesinin tanıtımı ve dağıtım törene Lalapaşa ilçesine bağlı Çömlekakpınar köyünde gerçekleştirildi. Törene, Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık, AK Parti Edirne Milletvekili  Fatma Aksal, Lalapaşa Kaymakamı Ömer Bulut, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, AK Parti İl Başkanı Belgin İba ve çiftçilerin katıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende, üreticilere kanola tohumu dağıtılırken Vali Kırbıyık ve AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, tohumların ekimine eşlik etti.

‘KANOLA ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE 2’NCİYİZ’

Tarım ve Orman İl Müdürü Bayazıt, kanola tohumlarının toprakla buluşacağını belirterek, ”2021 yılında ülkemiz üretimi, 360 bin dekar alanda 140 bin tonluk bir üretim gerçekleşmiş. İlimizde ise 2021 yılında 66 bin 970 dekar alanda 24 bin 898 tonluk üretim yapılmış. Bu da ülke üretiminin yüzde 18’lik kısmının ilimizde ürettiğimizi gösterir ve Kanola üreten iller arasında ikinci sırada yer alıyoruz. Bu proje ile inşallah üretimimizi daha da arttıracağız. Özellikle bu projeyi önemsiyoruz çünkü ilimizin hakiki çiçeği ayçiçeği de olsa bazı bölgelerimizde ayçiçeği verimimiz çok düşük. O yüzden biz bu projeyi o bölgeler için öneriyoruz. Bu projeyi de burada başlattık. 2022 yılında kanola üretimimiz 63 bin dekardan 83 bin dekara çıktı. 30 bin tona yakın üretim gerçekleştiğini tahmin etmekteyiz. Kanola projemizin tahmini bedeli 2 milyon TL, bakanlık katkımız 1,5 milyon lira, çiftçi katkımız 500 bin liradır. Önümüzdeki günlerde de başka projemizi uygulamaya koyacağız; Tritikale tarımını yaygınlaştırılması projesi. Bu proje ile 51 bin ton dağıtacaktık ama en son bakanlığımızdan ekstra ilave bir ödenek aldık. Bu miktarı 72 bin tona çıkarıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu projeyi de uygulamaya koyacağızö ifadelerini kullandı.

‘ÇÖMLEKKÖY BARAJI PROGRAMA GİRDİ’

AK Parti Edirne Milletvekili Aksal ise doğru ürünü doğru araziye ekmenin önemini vurgulayarak, ”O yüzden bölgemizde ürün çeşitliliğine çok büyük ihtiyaç var. İnşallah bölgemizde ürün çeşitliliğini de arttırırız. Yeni projemiz de Edirne’mize hayırlı olsun. Edirne su yönünden biraz şanslı, DSİ olarak en çok yatırım yaptığımız illerin başında Edirne geliyor. Biliyorum bu bölgede bir baraja çok ihtiyaç var. Çömlekköy barajı benim de hayallerimden bir tanesi. Bunun için Ankara’da verdiğim mücadeleyi tahmin edemezsiniz. Güneyde bir Hamzadere barajımız var. Çakmak barajımız var, ondan daha büyük bir araziyi sulayacak. Ama Allah’a çok şükür barajı da yatırım programına aldık. Bunlar bir günde, gecede olan programlar değil. Gerçekten çok uzun mücadeleler, uzun süreçler gerekiyor. Ama başlamış iş bitmiş iştir. Programa girdi, inşallah bu seçimlerden önce de ilk kazmayı vururuz. Benim hayallerimden bir tanesi. Çok ihtiyaç var” dedi.

”128 BİN HEKTARLIK ALANDA SULAMA YAPABİLİR DURUMDAYIZ’

Vali Kırbıyık ise Edirne’nin tarım şehri olmasının en önemli vasıflarından biri olduğunu belirterek, ”Bizi sevindiren hususlardan bir tanesi buradaki tarım arazilerinin ekilme oranı. Neredeyse tarım arazilerimizin tamamında bitkisel üretim faaliyetimizi sürdüren bir iliz. Bu bizim için büyük bir mutluluk vesilesi. Bizim yetinmememiz gereken bir nokta aynı zamanda burası. Ne yapmak lazım? Tarımsal üretimle ilgili kapasiteyi arttırmak lazım. Bunun için elimizdeki ilk enstrüman, sulama kapasitesini arttırmak. Bizim ilimiz genelinde yaklaşık 330 bin hektar arazide tarımsal üretim gerçekleştiriyoruz. Bugün itibariyle bu arazilerin yaklaşık yüzde 40’ında, 128 bin hektarlık alanda sulama da yapabilir durumdayız. Birinci önceliğimiz sulanabilir tarım arazisi miktarını arttırmak. Bunun için de gerek devam eden projeler, gerek yeni başlaması gereken projelerle birlikte çalışmalar sürüyor. Çömlekköy barajı da bu anlamda önemli projelerden bir tanesi” dedi. 

’83 BİN DEKARA YAKIN KANOLA ÜRETİYORUZ’

Edirne için önemli ürünlerden bir tanesinin de kanola olduğunu söyleyen Kırbıyık,” Bu alanda da ülke genelinde yaklaşık 375 bin dönümlük bir alanda kanola üretiminin yapıldığını görüyoruz. Bu üretimin 2021 yılında yaklaşık 67 bini Edirne ilindeydi. Bu yıl bu rakam daha da arttı, 83 bin dekara yakın bir arazide Kanola üretimi gerçekleştirildi. Önümüzdeki yıllarda da tahmin ediyorum bu artış devam edecek. An itibariyle baktığımızda ülkede yüzde 18’lik üretim payımız var, Kanola’da ikinci sıradayız. En çok üretim gerçekleştiren iller arasına baktığımızda ikinci sırada Edirne ilinin olduğunu görüyoruz. Bu noktada çiftçimizin elinin rahatlaması, üretim kapasitesini arttırılabilmesi için verilecek tarımsal desteklemeler de son derece önemli” diye konuştu.

’SULAMA KUYUSU İHTİYACIMIZ VAR’

Konuşmaların ardından Vali Kırbıyık ve Milletvekili Aksal, dağıtılan tohumların ekimini çiftçilerle birlikte gerçekleştirdi. Çiftçilerle birlikte traktöre binerek dağıtılan kanola tohumlarını toprakla buluşturan Kırbıyık ve Aksal, daha sonra köylülerle sohbet etti. Sohbet sırasında Çömlekakpınar köyü çiftçisi Muharrem Soyaslan’ın sulama kuyusu istedi. Soyaslan, kanola projesi nedeniyle hükümete teşekkür ederek,”Çömlekakpınar köyü, Lalapaşa ilçesinin en çalışkan köyüdür. Şu anda ikinci mahsul olarak ayçiçeğinde 300 kilogram verecek ayçiçeği, Çömlekakpınar sulama sahasındadır. Yalnız suyumuz yetersizdir. 2 veya 3 adet sulama kuyusu ihtiyacımız vardır. Burada ikinci ürün çok vardır. Bazı yerde kuyu vardır sulayan yoktur, burada sulayan çok kuyu az.  Özellikle bunu istirham ediyoruz” diye konuştu. (DHA)

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Marmaraereğlisi’nde Gaziler Günü kutlandıÖnceki Haber

Marmaraereğlisi’nde Gaziler Günü kutland...

ÇORLUSPOR YENİ SEZONA HAZIR!Sonraki Haber

ÇORLUSPOR YENİ SEZONA HAZIR!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar