282 üst
müge
Tekirdağ
DOLAR32.4177
EURO35.1233
ALTIN2324.5

ENGELLİLER GÜNÜ KUTLANDI!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ENGELLİLER GÜNÜ KUTLANDI!
Abone ol
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Çorlu’da bulunan engelli dernekleri bir araya gelerek Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde 1922 yılından bu yana tüm dünyada kabul gören 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Atatürk Meydanı’nda tören etkinlikleri gerçekleştirdi. Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi, Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi ve Trakya Down Sendromu Derneği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ilk olarak günün anlam ve önemini belirten konuşmayıTürkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Canan Naciye Yurdseven gerçekleştirdi. Yurdseven, “Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası ve ulusal kuruluşlar 3 Aralık’ta engellilerin ve süreğen hastaların sorunlarına ilişkin açıklamalar yapmakta, istatistikler yayımlanmak, temenniler dile getirilmektedir. Ve ardından engelliler yine derin bir sessizliğe terk edilmektedir. Oysa beklenen yapılan tespitler, ortaya çıkan veriler ışığında ileriye dönük politikaların oluşturulması ve herkes için engelsiz bir yaşamın oluşturulmasına çalışılmasıdır. Aslında bu beklentiden ziyade 2008 yılında yürürlüğe giren ve 2009 yılından itibaren de Türkiye’nin taraflarından biri olduğu Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin bir gereğidir. Bu sözleşme ile tüm devletlere ve hatta bir bakıma özel kuruluşlara verilmiş görevler, sorumluluklar, yükümlülükler bulunmaktadır. Ülkemiz açısından konuya bakarsak, son dönemlerde engelliler giderek daha fazla göz ardı edilen, hakları ya elinden alınan veya adım adım bu haklardan fiilen yararlanamaz hale getirilen bir toplum kesimi haline getirilmiştir. Özellikle son birkaç yıldır uygulanan politikalarla engellilerin birçok hakkı fiilen yok edilmiş bulunmaktadır. Bunun temel politika aracı ise engellilerin haklardan yararlanması için istenen Sağlık Kurulu Raporuna ilişkin keyfi mevzuat değişiklikleridir. Yönetmelikte yapılan değişikliklerle engel veya iş göremezlik dereceleri yeniden belirlenmekte ve birçok engelli vergi indirimi, emeklilik, sürücü belgesi ve araç alımı gibi haklardan yararlanamaz hale gelmektedir. Bu yöntemle yine birçok emekli engelli, yeniden istenen raporlar yüzünden emeklilik hakkını kaybetmektedir. Yine evde bakım hizmetinden yararlanma olanakları ortadan kaldırılmaktadır. Engellilerin bırakın vergi indirimi ile araç almasını, artık sürücü adayı bile yapılamayacağı ilan edilmektedir. Bu nedenle sürücü belgeleri iptal edilen engellilerin sayısı her geçen gün artmaktadır.”dedi.

DESTEK VERİLEN TUTARLARI HALA 2007 FİYATLARI DÜZEYİNDEN BIRAKILMAKTADIR

Engellilere verilen yardım ve desteklerin az olduğunu belirten Yurdseven, “Geliri olmadığı için muhtaçlık yardımı alanlar, hane halkı geliri ölçütü nedeniyle veya ailedeki bir kişinin dahi olsa SGK ile çalışması halinde bu yardımdan yararlandırılmamaktadır. Verilen miktarlar ise bir kişinin açlık sınırının bile altında kalmaktadır. Sağlık Uygulama Tebliği’nde sürekli zorunlu olmasına karşın ilaç destekleri azaltılırken diğer taraftan bedensel, işitsel engelliler için yaşamsal öneme sahip ortez ve protezlerin destek verilen tutarları hala 2007 fiyatları düzeyinden bırakılmaktadır. Bunlardan bazılarının yalnızca yüzde 10’u SGK tarafından karşılanmaktadır. Bu durum nedeniyle SGK desteğinin üzerine ödenmesi gereken fark miktarı inanılmaz arttığı için yine birçok engelli zorunlu gereksinimi olan ortez ve protezlerini alamaz haldedir. Türkiye’de engelliler yalnızca yılda bir gün anılmak istemiyor. İnsanca ve eşit koşullarda yaşamak istiyor. Engelliler olarak ayrıcalık değil, adaletli bir anlayış ve davranış bekliyoruz.”diye konuştu.

 

ENGELLİLER GÜNÜ KUTLANACAK VEYA BAYRAM YAPILACAK BİR GÜN DEĞİL!

Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yasemin Ayyüksel ise “Birleşmiş milletlerin 1992 yılında almış olduğu karar sonrası Uluslararası Engelliler Günü olarak ilan edilmiştir. 3 Aralık, o gün itibariyle tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek için belirlenmiş bir gündür. Dolayısıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlanacak veya bayram yapılacak bir gün değil, karşılaşılan sorunların gündeme getirileceği ve bunların çözümü için yapılabileceklerin ele alınacağı bir tarihtir. Günümüzde artık engellilik görmemek, duymamak, yürüyememek ya da başka fonksiyon kaybı değildir. Birçok yerde duyduğumuz gibi asıl engel yüreklerde de değildir. Hem ülkemizde hem de dünyada artık engelin çevreden kaynaklı sorunlar olduğu kabul görmüştür. Yani sizler bir yerden bir yere rampa ve asansör olmadığı için gidemiyorsanız sokakta kaldırımlar erişilebilir olmadığı için hareket edemiyorsanız, toplu taşıma araçları size uygun olmadığı için kullanamıyorsanız, araçlarınız için ayrılmış otoparklara başka araçlar park ediyorsa ve siz ne yapacağınızı bilemez duruma düşüyorsanız, işe girmek istediğinizde reddediliyorsanız, insanların ‘Sen bunu yapamazsın’ şeklinde ortaya çıkan önyargılardır. Üstelik bizim bu taleplerimiz sağlanmasını istediğimiz ayrıcalık ya da lütuflar da değildir. Bunlar herkesle birlikte eşit ve adil bir ortamda yaşabilmemiz için gerekli düzenlemelerdir ve hem ulusal hem de ulular arası yasalarda var olan haklarımızdır. Çoğu yerde ve toplantıda duyarız ‘Herkes bir engelli adayıdır’ denir ve yapılan hizmetin bu nedenle hayata geçirildiği ima edilir.”ifadelerini kullandı.

DOWN SENDROMU HASTALIK DEĞİL, GENETİK BİR FARKLILIKTIR

Trakya Down Sendromu Derneği Çorlu Temsilcisi Fethiye Küpelioğlu, “Down sendromu hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Tüm Engellilerde olduğu gibi bazı konularda tek yol eğitimdir. Özel rehabilitasyon merkezlerinde verilen destek eğitim hizmetleri ücretsiz verilmesi için sağlık raporu gerekmektedir. Aileler rapor almak için bir sürü bürokratik engelle karşılaşmaktadır. Eğitim yolculuğunda özel eğitime ihtiyacı bulunan bireylerin kendi akranlarıyla birlikte eğitim ve öğretim görmesi için kaynaştırma öğrencilerimiz ve ailelerimizin yaşadığı zorluklar ve engeller bizleri ziyadesiyle üzmektedir. Eğitimde fırsat eşitliği sağlandığında ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirildiklerinde akademik, sosyal, spor dalları ve güzel sanatlar gibi birçok alanda başarıları ile gurur duyduğumuz engelli bireylerimiz var. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Eğitimde feda edilebilecek tek bir fert yoktur.’sözünü hayata geçiren ve geçirilmesine katkı sağlayan bireylerimizin teşhisi ile değil; isimleriyle, güçleriyle ve yetenekleriyle umutları ve hayalleri ile tanıyan, farklılıklarını olduğu gibi kabul eden, duyan, anlayan değerli eğitimcilerimize, kurum ve kuruluşlara katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.”dedi.

ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN GAYRET EDİYORUZ

Düzenlenen törende konuşan Çorlu Belediyesi Başkanı Ahmet Sarıkurt ise, “Derneklerimiz, engelli vatandaşlarımızın hayata dair sorunlarını ifade ettiler. Biz de Çorlu Belediyesi olarak ilçemizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için gayret ediyoruz. Bugün şehrimizde engelli hemşerihlerimizin sorun ve talepleriyle ilgilenen 3 derneğimizin olması da son derece kıymetli ve meydanın da dolu olması son derece kıymetli. Bu farkındalık birlikteliğinin hem şehrimize hem de ülkemize yansıması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Kent Konseyi Meclisi de önerilerde bulundu. Ne merkezi idarenin ne de ilçe belediyesinin ilgilenebileceği bir şey. Eğitim ile ilgili konuşmalar ifade edildi. Engelli geçişlerinde de uyarılar var. Vatandaşların bu konuda duyarlılığı önemli. Kurallara uymayanlara gerekli yaptırımların uygulanması lazım. Dönem dönem trafik ile ilgili konularda gerekli yazışmaları yapıyoruz.”dedi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Dolayısıyla Çelenk Sunma Töreni DüzenlendiÖnceki Haber

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Dolayısıy...

Sevgiyle Tüm Engelleri AşıyoruzSonraki Haber

Sevgiyle Tüm Engelleri Aşıyoruz

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar