282 baskı
Tekirdağ
DOLAR32.2814
EURO35.0461
ALTIN2472.7

ERİŞEBİLİRLİK SOSYAL SORUMLULUK DEĞİL, SOSYAL ZORUNLULUKTUR!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ERİŞEBİLİRLİK SOSYAL SORUMLULUK DEĞİL, SOSYAL ZORUNLULUKTUR!
Abone ol
Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür demiş Muallim Naci yani günümüz Türkçesi ile söyleyecek olursak “insan hafızasının eksikliği ya da sakatlığı; unutmasıdır, unutkanlıktır” demiş. Biz de her yıl tekrarlanan ama bir yıl içinde unutulup giden sözler, projeler, yapılanlar ve yapılmayanları bir hatırlayalım dedik. Soru basitti aslında arama motoruna Çorlu Belediyesi engelliler için ne yaptı, diye yazdım. Öncelikle benim üzerinde durduğum konu erişebilirlik oldu. Fakat yine de önüme gelen tüm bilgileri sizlerle paylaştım.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısı ile küçük bir araştırma yaptım. Araştırmada genelden özele doğru çalıştım. Ve çok ilginç sonuçlara ulaştım. Biraz arşivleri karıştırdım ve Engelliler Haftası nedeniyle yerel yönetimlerin dünyada, Türkiye’de ve en son da Çorlu Belediyesi özelinde haberlerini topladım. Yapılan hizmetler kadar yapılmayanları da gözler önüne sermeye çalıştım. Takdir ise siz değerli okuyucularımızındır.

Bu hafta içinde her zaman süslü sözler söylenir, projelerden söz edilir. Tüm bunları belgelendirmek istedim. Ne kadarı gerçekleşiyor, sürdürülebiliyor. Özellikle Çorlu Belediyesinin Engelliler haftası nedeniyle yapılan çalışmaların basında çıkan haberlerini kronolojik sırayla derledim.

Yukarıda dediğim gibi erişebilirlikten başladım. Konuyla ilgili katıldığım seminerde bir engelli “Yaşamı birlikte paylaşmak güzel” demişti. “Sistemin dışında tutulursak dünya başımıza yıkılıyor” diye açıklamıştı. Hatta “kamunun erişebilirliğe uyumu yetmez özel sektörde de farkındalık olmalı” diye eklemişti. Yani erişebildiğin yer senindir sözünü hiç unutmadım. O halde buradan hareketle şöyle bir giriş yapabiliriz.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü sayfasında Erişebilirlik konusunda şu açıklamalara yer verilmiş.

“Tasarım herkesi kapsamalıdır. Kullanım türü ne olursa olsun binalar ve açık alan yapıları, toplumun hiçbir üyesini ayırt etmeden, herkese hitap eden mimari çözümler sunmalıdır. Söz konusu bu çözümleri içeren engelsiz yapılı çevrenin üretilmesi için tasarım aşamasından başlayarak gerekli erişilebilirlik ölçü ve ölçütleri sağlanmalıdır. Bu sayede yapılı çevre oluşturulurken gerekli tedbirler alınmış olacak, sonradan ek bir işlem gerekmeksizin erişilebilirlik tamamlanabilecektir.

Mekan tasarımında ve inşasında farkında olmadan kısıtlayıcı ve engelleyici çok sayıda hata yapılmaktadır. Erişilebilir olmayan mekanlar farklı özellikleri nedeniyle çok sayıda kullanıcıyı dezavantajlı hale getirmektedir. Bunlar engelliler, yaşlılar, geçici engeli bulunanlar, hamileler, bebek arabalılar, çocuklar, iri ve şişman kişiler, çok uzun ve çok kısa boylu kişiler ayrıca yük ve eşya taşıyanlardır. Günümüzde bunlara mobil cihazına bakarak çevresinin farkında olmadan yürüyenlerin de eklenmesi gerekmektedir. Bu gruplarda yer alan kişiler yapılı çevrede herhangi bir engelle karşılaştıklarında sorun yaşarlar, hareketlilikleri farklı düzeylerde kısıtlanır ve hatta kaza riskiyle karşılaşır. Görüldüğü gibi yapılı çevrede hareketlilik sorunuyla karşılaşma olasılığı aslında oldukça geniş bir kesimi ilgilendirir ve hemen herkes günlük etkinliklerini gerçekleştirirken hareketliliğinde kısıtlılığa maruz kalabilir.

Yürüyüş güzergahında pek çok kişi için farkına varılmadan aşılabilen bir basamak, tekerlekli sandalye kullanıcısının karşısına çıktığında onu tamamen çaresiz bırakıp, bu kişinin engelli hale gelmesine yol açmaktadır. Oysa iki kot uygun nitelikte rampa ile birbirine bağlandığında, yani “erişilebilirlik” sağlandığında, herkesin kullanımına uygun güzargah düzenlenmiş olacaktır.”

ERİŞEBİLİRLİK ÖZGÜRLÜKTÜR!

Erişilebilirlik Nedir?

Erişilebilirlik “herkesin, istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir.

Her yere ve her hizmete; çünkü bireylerin konutlarından, eğitim binalarına iş yerlerine; açık ve yeşil alanlardan, toplu taşıma araçlarından bilgi ve iletişim teknolojilerine kadar tüm alanlara ve tüm hizmetlere erişiyor olması gerekir.

Bağımsız ve güvenli olarak; çünkü yapılan düzenlemelerin, verilen hizmetlerin kimsenin yardımı olmadan ve herhangi bir risk oluşturmadan kullanılması gerekir.

Herkesin; çünkü erişilebilirlik engelliler için zorunluluk, yaşlıları eklediğimizde gerekliliktir. Toplumdaki herkes için ise konforlu bir yaşam demektir.

Erişilebilirlik Zinciri

Kentlerdeki farklı hizmetlerin sunulduğu sağlık yapıları, okullar, kamu hizmet binaları, işyerleri ve konut binalarını; kaldırımlar, parklar, yaya geçitleri gibi açık alanları ve bunları birbirine bağlayan ulaşım sistemlerini herkesin günün herhangi bir saatinde kullanması gerekebilir. Bu nedenle bunların sadece bir kısmının erişilebilir olması yeterli değildir. Örneğin bir görme engelli kamu binasından hizmet almak istediğinde evinden çıkıp bu binaya erişinceye kadar kullanacağı kaldırımlarda gerekli engelsiz geçiş genişlikleri, ışıklı yaya geçidinde sesli sinyal, toplu taşıma durağında gelen araç ve aracın içinde varılan durakla ilgili sesli anons, araçtan indiği duraktan gideceği binaya gerekli yönlendirme ve bahçe girişinden binanın danışma bankosuna kadar bordür takibi veya hissedilebilir yürüme yüzeyi işareti uygulaması bulunmalıdır. Bu düzenlemeler erişilebilirlik zincirini oluşturur.

Her bir düzenleme ise bu zincirin bir halkasıdır ve halkalardan birinin kopması tüm zincirin bozulmasına, yani erişilebilirliğin sağlanamamasına neden olacaktır.

Söz konusu erişilebilirlik zincirinin oluşturulması için konut binalarında erişilebilirlik açısından en önemli ilke “uyarlanabilir konut” tasarımının yapılmasıdır. Uyarlanabilir konutlar, konut ortak alanlarında erişilebilirliğin sağlandığı, konut içinde ise istendiğinde erişilebilir donanımların eklenmesi ve küçük değişikliklerle engelli ve yaşlılar için erişilebilirlik gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlar.

Erişilebilirliğin sağlanmasında mimari çözümlerin tercih edilmesi bir diğer temel ilkedir. Örneğin kot farklarının aşılmasında rampa gibi binaya ait mimari çözümler öncelikle tasarlanmalıdır. Rampa yapılmasının teknik açıdan mümkün olmadığı durumlarda mekanik çözümler seçenek olarak değerlendirilmeli, ilk olarak da asansör düzenlenmelidir. Kaldırma ve iletme platformu ise son tercih olarak düşünülmelidir.

10 SORUDA ERİŞEBİLİRLİK

Soru 1: Engelliler için erişebilirlik nedir?

Erişilebilirlik; binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri   ile   bilgi   ve   iletişim   teknolojisinin, engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasıdır.

Soru 2: Erişilebilirliğin kapsamı nedir? Nereler erişilebilir olmalıdır?

Kentsel yaşamın engellilerin erişilebilirliğine uygun olarak düzenlemesi yasal olarak zorunludur.

5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun hükümlerine göre yapılı çevrede engellilerin erişebilirliğinin sağlanması için planlama, tasarım, inşaat, imalat, ruhsatlandırma ve denetleme süreçlerinde erişilebilirlik standartlarına uygunluk sağlanmalıdır.

Bu Kanun kapsamında;

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapıların,

Mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların,

Özel ve kamu toplu taşıma sistemleri ile sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla koltuğu bulunan özel ve kamu toplu taşıma araçlarının,

Bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin, engelli bireylerin erişebilirliğine uygun olması zorunludur.

Soru 3: Erişilebilirliğin izleme ve denetlemesi nasıl yapılır?

81 ilde valilikler bünyesinde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları kurulmuştur. Bu komisyonlar Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme formlarını kullanarak kanun ile belirlenen kamu kullanımına açık bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarının inceleme ve denetimlerini gerçekleştirmektedir.

Erişilebilirlikle ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine idari para cezası kesilebilir. Erişilebilirlik mevzuatına uygunluğu komisyonca belirlenenlere ise valilik tarafından Erişilebilirlik Belgesi verilir.

Soru 4: Uygun olmayan erişilebilirlik uygulamaları şikâyet edilebilir mi?

Komisyonlara kamu kullanımına açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının denetimi için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü aracılığıyla şikâyet başvurusunda bulunulabilir.

Soru 5: Oturulan konutta engelli bireye uygun düzenleme yapılabilir mi?

Kat   Mülkiyeti   Kanununa   tabi   olan   apartman, site   vb. konutlarda yaşayan kişiler engeline uygun tadilat yaptırma olanağına   sahiptir.   Engellilerin   yaşamı   için   zorunluluk göstermesi halinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa çoğunluğu ile karara bağlanır.

Toplantının bu süre içinde yapılmaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda;”

Kat maliki, tadilat yapılacak olan binanın ruhsat işlemlerinin yapıldığı kuruluşa başvuru yaparak bir komisyon oluşturulmasını talep edebilir. İlgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır.

Bu durumda proje tadilatına ilişkin inşaat ve imalat giderleri başvuru sahibine aittir. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır.

Soru 6: Yeni yapılacak konutların erişilebilir olması gerekiyor mu?

İmar mevzuatı ve Engelliler Hakkında Kanun gereği yeni yapılan konutların projesi hazırlanırken ve inşaat aşaması ile her türlü denetim ve onay aşamasında ilgili mevzuatta yer alan erişilebilirlik hükümlerine uygun olması gerekmektedir.

Soru 7: Şehirlerarası turizm ve servis taşımacılığı hizmetlerinin erişilebilirliği

Karayolu ile turizm taşımacılığı yapan veya şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler, engelli bireyin erişilebilir toplu taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini azami yetmiş iki saat içinde karşılamakla ve servis taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişiler, engelli personel veya öğrenciye talep hâlinde erişilebilir taşıma hizmetini sağlamakla yükümlüdür.

Soru 8: Engellilerin elektronik haberleşme sektöründe yararlanabileceği avantajlar nelerdir?

“Sosyal Açıdan Desteklenmesi Gereken Kesimlere Yönelik Tedbirlere İlişkin Usul ve Esaslar” Bilgi ve İletişim Kurumu tarafından alınan kurul kararı ile onaylanmıştır. Usul ve esaslara göre elektronik haberleşme sektöründe hizmet sunan  iki  yüz  bin  (200.000)’in  üzerinde  abonesi  bulunan işletmeci,  engellilere,  harp  ve  vazife  şehitlerinin  dul  ve yetimlerine  ve  gazilere,  ilgili  durumlarını  gösterir  belge  ile başvurmaları ve engelli/gazi/şehit  yakını  olma  bilgisinin  bu hizmetin sunumu kapsamında işlenmesine dair açık rızalarının alınması halinde, katma değerli hizmetler hariç olmak üzere;

Tüm bireysel faturalı tarife, abonelik paketi ve kampanya seçenekleri için, adlarına kayıtlı, asgari bir (1) adet abonelik için, KDV matrahı esas alınarak diğer abonelere uygulanan fiyatlar üzerinden asgari %25 (yüzde yirmi beş) oranında ek indirim uygular.

Tüm bireysel ön ödemeli tarife, abonelik paketi ve kampanya seçenekleri için, adlarına kayıtlı, asgari bir (1) adet abonelik için, diğer abonelere uygulanan ses, mesaj, veri gibi faydalar esas alınarak asgari %25 (yüzde yirmi beş) oranında ek fayda sağlar.

Bunlarla birlikte işletmeci çevrimiçi işlem merkezi üzerinden yapılabilecek işlem çeşitliliğinin teknik imkânlar dâhilinde geniş tutulması ve bu kanaldan gerçekleştirilebilen işlemlerin erişilebilirliğinin sağlanması hususunda engellilerin ihtiyaçlarının dikkate alınmasını teminen gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

Soru 9: İşitme engelli bireyler e-devlet hizmetlerinden yararlanabilir mi?

E-Devlet’te Engel Yok projesi kapsamında gerçekleştirilen Engelsiz Çağrı Merkezi projesi ile işaret dili bilen e-Devlet Çağrı Merkezi çalışanları ile görüntülü olarak görüşme imkânına kavuşan engelli vatandaşlarımız e-Devlet Kapısı ile ilgili tüm soru ve sorunlarına buradan destek alabilmektedir.

Soru 10: Erişilebilirlik Logosu nedir ve kimler kullanabilir?

5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun geçici 3üncü maddesi ile erişilebilirliğin izlenmesi ve denetlenmesi görevi, her ilde valiliklerde kurulan komisyonlara verilmiştir. 81 ildeki Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme formlarını kullanarak denetimlerini gerçekleştirmektedir.

Komisyonlarca denetim tarihi itibari ile erişilebilirlik mevzuatına ve standartlarına uygun olduğu belirlenen umuma açık hizmet veren her türlü yapı, açık alan ve toplu taşıma araçlarına valilik tarafından “Erişilebilirlik Belgesi” verilmektedir.

Erişilebilirlik uygulamalarının yaygınlaşmasını teşvik etmek ve erişilebilir bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarının görünürlüğünü artırmak için denetim sonucu Erişilebilirlik Belgesi düzenlenenlerin tabelaları gibi görünür alanlarında, bunlarla ilgili broşür, kartvizit gibi basılı materyallerde ve tanıtım ve reklam malzemelerinde kullanılmak üzere “Erişilebilirlik Logosu” belirlenmiştir.

  • Ve Erişebilirlik Logosunu Tekirdağ’da hak kazanan ilk belediyenin Çorlu Belediyesi olduğunu biliyor musunuz?
  • Çorlu Belediyesinin resmi sayfasındaki 25.02.2022 tarihli haberinde Erişebilirlik Logosunu almaya hak kazandığına yer verilmiştir.

 

 

“Tekirdağ'da 'Erişilebilirlik Belgesi' almaya hak kazanan ilk belediye olan Çorlu Belediyesi, Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan "Erişilebilirlik Logosu"nu gururla taşıyacak.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, ülkemizde engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayanların toplumsal hayata katılımında yaşamlarını kolaylaştıran tedbirler alarak bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzey, asansör, zemin kayganlığının ölçülmesi gibi her konuda erişilebilirlik standartlarını taşıyan kuruluşlara verilen "Erişilebilirlik Belgesi"nin kendileri için bir madalya ve övünç kaynağı olduğunu söyledi.

  • Tam da burada neden hala Atatürk meydanında Atatürk heykeline çelenk koymak isteyen engellilerimiz için merdivenlerde bir düzenleme yapılmaz diye sormak istiyorum. Her yıl engelliler haftasında heykele çelenk konur ve bir basın açıklaması yapılır ama o noktada bir düzenlemeye gidilmesi gerekliliğine dikkat edilmez.
  • PekiErişilebilir Kentlervar mıdır? Varsa dünyada ve ülkemizde hangi şehirlerdir? Ama önce Erişebilir Kent ne demektir onu açıklayalım. Pegasus’un 23.05.2019 tarihli web sayfasında şöyle açıklanıyor;

Erişilebilir Kent nedir?

Engelli dostu şehirler, engelli vatandaşların seyahat, ulaşım ve eğlence gibi kamuya açık alanlardan herkes gibi eşit ve özgürce yararlanmalarını sağlayan kentlere deniyor.

Türkiye’nin Engelli Dostu Şehirleri

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 5 milyondan fazla engelli yaşıyor. Peki, ne kadar sosyal hayatın içinde olabiliyorlar? Yollar, toplu taşıma hizmetleri ve kamuya açık alanlar onlar için uygun düzenlenmiş mi? Her ne kadar büyük şehirlerde engelli dostu düzenlemeler gerçekleştiriliyor olsa da henüz bu konuda olmamız gereken yerde değiliz.

Bu noktada ilk amaç, farkındalığı arttırmak olmalı. Merkezde engelli bireylerin ailelerinin bulunduğu topluluk çalışmaları ile bu mümkün. Engelliler için hazırlanan mesleki eğitim programları ile onlar için engelsiz bir dünya oluşturabiliriz. Tabii ki önce şehirleri engelsiz hale getirmemiz gerekiyor.

Türkiye’deki engelli dostu şehirler hakkında 2017 yılında bir akademik çalışma yapılmış. 19 Eylül Üniversitesi’nde yapılan bu araştırma, sağlık, ekonomi, eğitim ve yaşam kalitesi göstergeleri bakımından Türkiye’de şehirleri sıralamış…

Bu araştırmaya yapılan puanlamaya göre Türkiye’nin engel dostu şehirleri aşağıdaki şekilde sıralanmış.

  1. Isparta
  2. Ankara
  3. Bolu
  4. İstanbul
  5. Yalova
  6. Eskişehir
  7. İzmir
  8. Kocaeli
  9. Bilecik
  10. Çanakkale

Türkiye’de engelli dostu şehirler hakkında henüz yeterince araştırma olmayabilir ama farkındalık her geçen gün artıyor. Gelecekte, şehirlerimizin çok daha engelli dostu olacağını görebiliyoruz.

Avrupa’nın Engelli Dostu Şehirleri

Mayıs 2010 tarihinden beri Erişilebilir Kent Ödülleri (European Access City Award) veren Avrupa Birliği Komisyonu, 2019 yılı ödüllerini de dağıttı. Avrupa Birliği Komisyonu, bu ödülleri verirken aşağıdaki gibi kriterlere dikkat ediyor.

Şehir yaşamının herkes için erişilebilir olması

Kamusal alanların ve çevrenin engelli dostu şekilde düzenlenmiş olması

Toplu taşıma düzenlemeleri

Bilgi ve iletişim erişimi

Sosyal alanlar ve hizmetler

Diğer şehirlerde uygulanabilecek ilham verici projeler

2019 yılında yapılan değerlendirmelere göre, Avrupa’nın en iyi engelli dostu şehri, Hollanda’ya bağlı olan Breda. İkinci sırada Fransa’nın Evreux şehri, üçüncü sırada ise Polonya’nın Gdynia şehri var. Evreux kenti, görünmeyen engeller (gizli işitme cihazı, kontakt lens vb), Gdynia ise zihinsel engelliler için yaptığı çalışmalar ile bu sene dikkat çekmiş.

  • 12.05.2022 tarihli Odak haberin web sayfasındaki yazısında yine Çorlu Belediyesinin Engelliler haftası için yapılan bir etkinlikten söz ediliyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Engelli Gençlerin Hayalini Gerçekleştirdi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çorlu Kent Konseyi ile birlikte 10-16 Mayıs Engelliler Haftasında engelli bireylerin hayallerini gerçekleştirdiği bir etkinliğe imza attı. Çorlu İtfaiyesinde düzenlenen etkinlik kapsamında engelli gençler bir günlüğüne itfaiye eri oldu....

  • Çorlu Belediyesi web sayfasındaki bilgiye göre engelli, yaşlı, düşkün ve dar gelirli vatandaşların durumuna uygun yöntemler kullanılarak hizmet verilen banyo, alt temizliği, el-ayak bakımı, yatak ve oda temizliği gibi ihtiyaçların karşılanan bu proje de sürdürülüyor mu merak ediyorum. Hizmet verilen kişi sayısı kaçlara gelmiştir acaba?

“1 Eylül 2014 tarihinde ihale ve malzeme temini, staj ve eğitim sürecinin ardından başlayan Çorlu Belediyesi, Çorlu Toplum Sağlığı Merkezi ve Tekirdağ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü ‘evde bakım hizmeti’ artık sadece Çorlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Bölgede sosyal huzurun artırılması projesi kapsamında hizmet edilen kişi sayı ise 305’e ulaştı.”

 

  • Yine Çorlu Belediyesinin sayfasında Reşadiye Mahallesinde Fen İşleri Müdürlüğünce 30.07.2021 tarihinde tamamlanan Engelsiz kafe projesine yer verilmiştir.

Engelsiz Kafe

 

“Çorlu'da yaşayan engelli bireylerin iş hayatına katılımlarını artırmak, onlar için sosyal girişimcilik ve yenilikçilik yaratarak sosyal sorumluluk projesi kapsamında istihdam edilmelerini sağlamak amacıyla inşa edilen Engelsiz Kafe için protokol düzenlendi.

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şube Başkanı Canan Naciye Yurdseven tarafından imzalanan protokol ile birlikte Engelsiz Kafe'nin işletmeciliği Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi'ne devredildi.”

  • Çorlu Belediyesinin resmi haber sayfasında 11.12.2019 tarihli haberinde yine engellilere yapılan bir hizmete yer verilmiştir.

Engelli Vatandaşlarımıza Dokunmaya Devam Ediyoruz

 

Çorlu Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren müdürlükler ve bağlı birimler tarafından toplanan kapaklarla temin edilen tekerlekli sandalyeler ihtiyaç sahipleriyle buluşacak.

Özellikle çarşamba günleri otizm, SMA, felç, down sendromu gibi fiziksel ve ruhsal engelli vatandaşlarımıza yönelik düzenlediğimiz ve 70 engelli vatandaşımızın ücretsiz olarak yararlandığı yüzme derslerine katılan aileler bu projemizin en büyük destekçisi oldular.”

  • Çorlu Belediyesi 24 Haziran seçimlerinde Sevgi Aracı ve Engelsiz Taksinin engelli ve yaşlı vatandaşlara oy kullanabilmeleri için ücretsiz tahsil edilmesini sağladı. Bu hizmet acaba sadece o seçimde mi uygulandı yoksa sürekliliği var mıdır? 14 Mayıs 2023 seçimlerinde de aynı hizmet verilecek midir? Bunun için bir planlama, çalışma var mıdır? 22 Haziran 2018 tarihli Avrupa Yakası gazetesi haberine göre;

Çorlu Belediyesi'nden Engelli Ve Yaşlılara Yeni Hizmet

 

 

“Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, engelli ve yaşlı vatandaşların 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek olan seçimlerde oy kullanabilmeleri için Sevgi Aracı ve Engelsiz Taksi'nin ücretsiz olarak tahsis edildiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, "Ulaşım desteği almak isteyen engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın 444 99 59 numaralı hattı arayarak randevu almaları yeterli olacaktır. Her zaman vatandaşlarımızın yanında yer alan sosyal bir belediye olarak, engelli ya da yaşlı vatandaşlarımızın rahatça oy kullanabilmeleri için 24 Haziran seçimlerinde yine yanı başlarında olacağız” dedi.”

  • 16.01.2018 tarihli Çorlu Belediyesi web sitesindeki güzel habere de burada yer vermek istedim. Merak ettiğim ise bu hizmet Halk Masasında hala işitme engellilere verilebiliyor mu? Sürekliliği var mıdır?

Çorlu Belediyesi Engel Tanımıyor

 

Çorlu Belediyesi vatandaş odaklı hizmetleriyle fark yaratmaya devam ediyor. Belediye girişinde kat planlarının yer aldığı ‘Braille Alfabeli Kabartma Pano’ ile görme engelli vatandaşlara dokunan Çorlu Belediyesi şimdi de Halk Masası'nda görevlendirdiği personelle işitme engelli vatandaşlara hizmet sunuyor.

Görme engelli vatandaşlara yönelik olarak kat planlarının yer aldığı ‘Braille Alfabeli Kabartma Pano’ ve yardımcı personel hizmeti sunan Çorlu Belediyesi, şimdi de işitme engelli vatandaşlar için ‘Halk Masası’nda işaret dili bilen personel görevlendirdi.

  • Ve çok eski yıllardan bir Engelliler haftası haberi daha

Engelliler Haftasını Kutladık

 

10-16 Mayıs Engelliler Haftası, Çorlu'da tören ve etkinliklerle kutlandı.

Atatürk Meydanı'nda gerçekleştirilen törende, Atatürk Anıtına çelenk konulmasının ardından Çorlu Sakatlar Derneği Başkanı Suat Yaşa, Engelliler Haftası münasebetiyle bir konuşma yaptı. Engellilerin ihtiyaç ve beklentilerini belirten Yaşa, engelli vatandaşların toplum içerisinde, çalışma hayatından daha etkin hale getirilmesi için resmi kurumlara önemli görevler düştüğünü belirtti. Çorlu Belediyesi'nden her türlü desteği gördüklerini dile getiren Yaşa, Sakatlar Dernek Merkezi'nin yanında bulunan işyerinin kendilerine tahsis edilmesinden dolayı teşekkür etti.

Daha sonra Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Engelliler Haftası münasebetiyle söz alarak açıklamalarda bulundu. "Bugün Engelliler Haftasını kutlamak üzere yeniden bir aradayız. Engelli vatandaşlarımızı sadece yılın belirli günlerinde değil, 365 beş gün hatırlamak ve onların istek ve beklentilerini karşılamak durumundayız." dedi.

  • 16.08.2012 Yerel Haberler web sitesinde çorlu belediyesi hizmet binası rampası haberi yer almaktadır

Çorlu Belediyesi'ne Engelli Rampası

“Çorlu Belediyesi'nde özürlü ve engelli vatandaşların hizmet binasına girişinde daha kolay ve rahat girişi ve çıkış yapabilmeleri için engelli rampası yapıldı.

Çorlu Belediyesi'nin Kumyol Caddesi tarafındaki arka çıkış kapısında bulunan engelli rampasının benzeri ön giriş kapısına da yapıldı. Bina içerisinde de engellilerin kullanabileceği tarazda bulunan büyük asansör ile vatandaşlar işlemlerini kolayca yaptırabilecekler.“

 

  • Çorlu Belediyesi’nin bu konuda yaptığı diğer çalışmalardan bir örnek uygulama da bina girişi önündeki merdiven platformudur.

                                   

 

SONUÇ

Çorlu Belediyesi özelinde engelli ve yaşlılar için yapılan hizmetler değerlendirildiğinde burada dile getirdiklerimizden daha fazlası olduğuna inanıyorum. Ancak görünür olanlar bunlardı.

Derler ki; Özür bedendedir engel mekanda! Ve yine bir tespit; Yerel yönetimlerin çalışmaları 18-45 yaş arası atletik erkeklere hizmet veriyor. Şöyle bir kısa göz atınca şehirlere bunu hemen fark edebiliyorsunuz. Bu durumda dileğimiz herkes için erişilebilir engelsiz mekanlar.

Bu yazımda amacım eleştirmek değil sadece durum tespiti yapmaktı. Değerlendirmeyi sayın okuyuculara bırakıyorum.

 

 

 

KAYNAKÇA

  1. https://aile.gov.tr/sss/engelli-ve-yasli-hizmetleri-genel-mudurlugu/erisilebilirlik/
  2. https://www.corlu.bel.tr/haber/1/5801/belediyemiz-erisilebilirlik-logosu%E2%80%9D-aldi
  3. https://www.flypgs.com/blog/turkiyede-gorulmesi-gereken-muzeler/
  4. https://www.odakhaber.com/haber/10214979/tekirdag-buyuksehir-belediyesi-engelli-genclerin-hayalini-gerceklestirdi
  5. https://www.corlu.bel.tr/proje-d/3/21/evde-bakim-hizmeti
  6. https://www.corlu.bel.tr/proje-d/3/70/engelsiz-kafe
  7. https://www.corlu.bel.tr/news/1/5316/engelli-vatandaslarimiza-dokunmaya-devam-ediyoruz
  8. http://avrupayakasi.com.tr/19047/corlu-belediyesinden-engelli-ve-yaslilara-yeni-hizmet.html
  9. https://www.corlu.bel.tr/news/1/4601/corlu-belediyesi-engel-tanimiyor
  10. https://www.corlu-bld.gov.tr/idet/22/134/engelliler-haftasini-kutladik
  11. https://www.haberler.com/yerel/corlu-belediyesi-ne-engelli-rampasi-3869516-haberi/

https://www.nurasansor.com/referanslar/corlu-belediyesi.html


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Keşan’da polisten ‘huzur ve güven’ uygulaması; 2 gözaltıÖnceki Haber

Keşan’da polisten ‘huzur ve güven’ uygul...

Çorlu’da Sürücüler Dönel Kavşaktan ŞikayetçiSonraki Haber

Çorlu’da Sürücüler Dönel Kavşaktan Şikay...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar