
Geleneksel Okçuluk Kulübü Paşaeli’nin Çorlu’da faaliyet gösteren kursunun son gününde çalışmalara katıldık. Geleneksel Okçuluk tanımını, sporun kurallarını, çalışma şekillerini, kulübün isminin nereden geldiğini, kimlerin bu sporu yapabileceğini konuştuk. Konuyla ilgili tüm bilgileri Geleneksel Okçuluk hocası Mehmet Şimşek aktardı.
- Sizi ve kulübü kısaca tanıyabilir miyiz?
Adım Mehmet Şimşek, Edirne, Uzunköprü doğuluyum. 14 yıldır geleneksel Türk okçuluğu ile ilgiliyim. 10 yıldır da profesyonel olarak eğitim veriyorum. Kulübümüz Tekirdağ’ın Paşaeli Okçuluk Spor Kulübündeyim. 2019 yılında resmi olarak kuruldu. Fakat kuruluşundan önce 2012 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde okçuluk kulübü olarak faaliyete başladı. Daha sonra 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye Geleneksel Okçuluk Federasyonu kurulması ile biz de 29 Ağustos 2019 yıllında resmi olarak kurup federasyonumuza bağlandık.
- Biraz daha kulüp hakkında bilgi alabilir miyiz?
Kulübümüzde şu anda 27 tanesi faal profesyonel sporcumuz mevcut. 27 kişi içinden 17 kişi yetişkin. 10 kişi de genç sporcularımızdan oluşmakta. Aynı anda tam profesyonel olmayıp lisans almayı bekleyen 20 sporcumuz mevcut. Tekirdağ ilinde faaliyet gösteriyoruz. Faaliyet alanımız Tekirdağ merkez olmakla beraber Çorluda da gösteriyoruz.
Federasyonumuzun düzenlediği tüm yarışmalara katılıyoruz her katagoriden. Aynı zamanda yöresel ve bölgesel yarışmalarda da faaliyet gösteriyoruz. Kulübümüzde antranör olarak Yusuf Çevik hocamız aynı zamanda sporcumuzdu da. Kendisinin 2019 yılında Ankara’da Türkiye Birinciliği mevcut. Yıldızlar katagorisinde Göktürk Karabulut sporcumuz Türkiye dördüncüsü oldu. Küçükler katagorisinde Zübeyde Yıldız Türkiye beşincisi oldu. Küçükler katagorisinde Mehmet Batuhan Keskin Türkiye altıncılığı mevcut.
- Geleneksel Okçuluk Kulübü Paşaeli çalışmalarını nasıl gerçekleştiriyor?
Bizim çalışmalarımızın bir kurs ayağı var. Bir de sporcu ayağı var. Kulübümüzde iki tür çalışma şekli mevcut. Birincisi profesyonel sporcularımızın antremanları şeklinde gerçekleşiyor. Yarışma bazlı antremanlar. Antreman için antreman bir de kazanmak için antreman şeklinde yapılıyor.
İkinci ayağı ise kurs ayağı. Kurs ayağı kulübümüze ilk defa katılan okçulukla ilk defa tanışacak olan sporcularımıza hangi yaş katagorisinde olursa olsun. Kurs şeklinde bir okçuluk eğitimine tabii tutuyoruz. Bu okçuluk eğitimi bir yıla yayıyoruz. Bir yılın sonunda orada yetişen kursiyerlerimizi kulübümüze yeteneklerine göre sporcu olarak kaydediyoruz. Daha sonra bu arkadaşlarımız sporcu antremanlarına devam ediyorlar.
Çalışma yerimiz yaz döneminde hafta içi Şehit Metin Arslan İmam Hatip Ortaokulu Okçuluk Salonunda kışın hafta sonları cumartesi Pazar günleri yine Şehit Metin Arslan İmam Hatip Ortaokulu Okçuluk salonunda gerçekleşiyor. Yine her yaş kategorisine uygun antranörlerimiz var. Her sporcu ile de isterse bire bir isterse grup halinde antreman yapabiliyoruz.
- Neden Kulübünüzün adı Paşaeli?
Kulübümüzün Paşaeli ismi Türklerin Rumeliye geçtikleri dönemde Rumeli dediğimiz coğrafyanın eski adı Paşaelidir. Paşa ili ya da Paşa livası olarak da adlandırılır. Paşaeli denmesinin sebebi ise Orhan Gazinin oğlu Süleyman Paşanın Trakya’da görevlendirilmesi Trakya’nın fethi için Çimpe kalesinden Trakya’ya adım atması da Paşa ili, Paşaeli ya da Paşa Livası olarak adlandırılmıştır.
Kurtuluş mücadelemizde de Atatürk Anadolu ve Rumeli Müdafaa i Hukuk Cemiyetlerini birleştirirken burada kurulan müdafaa i hukuk cemiyeti Trakya Paşaeli Müdafaa i Hukuk Cemiyeti idi. Bu Cemiyet ile Anadolu Müdafaa i Hukuk Cemiyeti birleştirilerek Kuvayi Milliye kuruldu. O yüzden Paşaeli ismi özellikle seçildi. Bu ismi unutturmamak için.
- Geleneksel Okçuluk Kulübü olmanızdaki amaç nedir?
Ata sporumuz olan güreş gibi ata sporumuz olan okçuluk Çorluda ve Tekirdağ’da daha çok duyulmasını istiyoruz ve sizlerin bu yönde bizleri desteklemenizi bekliyoruz. Bu bir ata sporu, bu bir spor artık eskisi gibi elimize kılıcı ve yayı alıp cenk edecek halimiz yok. Geleneksel kıyafetlerimizi giyip folklor oyunu gibi hep beraber sahalara çıkıp bunu bir festival şeklinde kutlayıp atalarımızı yad edip geleneklerimizi yaşatıp normal hayatlarımıza geri dönmek. Modern hayattan taviz vermeyerek eski günleri hatırlayarak atalarımızı yad ederek anmak.
- Geleneksel Okçuluk Sporu insana ne kazandırır? Neden insanlar bu sporu seçmeliler?
Okçuluk bir insana ne kazandırır derseniz. Bir insana odaklanmayı kazandırır. Disiplinli olmayı kazandırır, hedefe ulaşmak için amaca uygun çalışmayı kazandırır. Saygılı olmayı kazandırır.
- Kimler Geleneksel Okçuluk sporcusu olabilir?
Bir de bizim sporumuz kesinlikle ve kesinlikle engelsiz bir spordur. Yani ok atmak için bir kola ihtiyacınız yok. Kolsuz olsanız da ok atabilirsiniz. Görmeseniz de ok atabilirsiniz. Duymasanız da ok atabilirsiniz. Yürüyemeseniz de ok atabilirsiniz. Yaşıyor olmanız ok atmak için yeterlidir. Bu sporu yapmak için gerekli şartlar yaşıyor olmak ve istiyor olmak.
- Son olarak ne söylemek istersiniz?
Sizden istediğim yalnızca şu olabilir. Hiçbir kamu kuruluşu ile hiçbir cemaatle, cemiyetle hiçbir örgütle, dernekle, tarikatla bir bağlantımız ilgimiz yoktur. Biz başlı başına bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bir oluşumuz tek finans kaynağımız kursiyerlerimiz.
Haber / Handan Var
Yorum Yazın