282 baskı
Tekirdağ
DOLAR32.5585
EURO34.9435
ALTIN2435.7

GÜBRE KOKUSU KANSER YAPMAZ SANAYİ KOKUSU KANSER YAPAR.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GÜBRE KOKUSU KANSER YAPMAZ SANAYİ KOKUSU KANSER YAPAR.
Abone ol
Çorlu´da Angus Çiftliği İstemiyoruz Duyurusuna Vatandaşlardan Tepkiler Gelmeye Başladı.

Çorlu Belediye Başkanının gerek Belediye Meclisinde gerekse basında gündeme getirdiği Çorlu´da Angus Çiftliği İstemiyoruz!başlıklı duyurusu sonrasında gerçekleşen ÇED halkın toplantısında Firmanın ve Çevre uzmanlarının projenin bundan sonraki faaliyetlerine ilişkin detaylı bilgilendirmelerde Hayvancılık tesisinin bundan böyle Hastalıktan Ari İşletme olacak kriterleri taşıdığının ve İyi Tarım Uygulamaları Kodu Tebliğine İlişkin Uygulama Usul Ve Esaslarına uygun ( Hayvansal gübre deposu ve gübreleme planı yapması gereken tarımsal işletmelerin,hayvansal gübre deposu kapasitelerini, hayvansal gübrenin başka bir işletmeye taşınması,işletmelerde tutulacakkayıtlar, denetim ve destek kapsamına alınmaya ilişkin hükümleri içerir) alt yapısının oluştuğuna dair projede eksiklerinin giderildiği görselleriyle birlikte anlatıldı.

 

Yenilenen projede hayvan sayısının 5.500 baş Damızlık nitelikli Büyükbaş olacağını, Trakya bölgesinin Hastalıktan ari bölge olması nedeniyle üreticilerin damızlık hayvan ihtiyacının karşılanacağı belirtirdi. İşletmedeki günlük katı ve sıvı gübrelerin, Sızdırmaz Gübre lagünlerinde ve Betonarme Gübre çukurlarında kapalı devre sıyırıcı kanalları ile toplanarak Seperasyon işlemi yapıldıktan sonra (en az 1 ay stoklama alanında) bekletildikten sonra kompostlama sonrası organik gübreye uygun hale getirileceği anlatıldı. Sıvı gübrenin kullanımına uygun hale getirilmesi sonrasında ihtiyaç sahibi üretici çiftçilere ücretsiz verilebileceği gibi fazlasını ise Biyogaz tesislerine kapalı Vidanjörler ile yönetmeliğe uygun sevk edileceği belirtildi. Gübre yönetiminin bu şekilde yapılması ile Avrupa standartaları üzerinde bir tesis olacağını ve işletme esnasında ve sonrasında her hangi bir koku ve çevre kirliliğine sebebiyet verilmeyeceği gibi yer altı sularının kirlenmesi de söz konusu olmayacağı anlatıldı. Bu tesisin Sularda Tarımsal Faaliyetlerden Kaynaklanan Nitrat Kirliliğinin Önlenmesine Yönelik Tebliğlere uygun bölgedeki tek işletme olacağı anlatıldı.

Ayrıca ülkede Damızlık ihtiyacının giderek artması ve hayvancılığın günümüzde zor şartlarda yapıldı üzerinde konuşmacılarda görüş belirttiler. Bu dönemde hayvancılık ile ilgili yatırım yapmanın ne kadar zor olduğunun, gelecekte protein ihtiyacının karşılanmasının güç olacağı üzerinde fikirler beyan edildi. Böylece projeye karşı sadece koku yayacak diye karşı çıkılmasının bu günden itibaren yersiz ve gereksiz bir tepki olduğu üzerinde duruldu. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hem koku ile hem de çevre kirliliği ile ilgili sorumluluklarının ve takiplerinin proje üzerinde hassasiyetle durulduğunu farkında oldukları açıklandı.

Proje tanıtım toplantısı esnasında gerek Çorlu Belediye başkanının yönlendirmeleri ile gazetelerde ve duyurularında başka işletmelere ait resim ve görüntüleri kullanarak ve gerekse Belediye personeli çalışanları ve siyasi örgütleri ile birlikte yetki alanı dışında olduğu halde müdahale etmesinin anlamsız olduğu belirtildi.

Daha önce 2014 yılında Çorlu Belediye Başkanlığınca İtfaiye Raporu verildiğini, işletmeye ait o dönem uygun görüş verildiği belirtildi.

Belediye internet sitesinde ve yerel Gazetelerde Belediye başkanın firmayı unvanı ile hedef göstererek ticari zarar vermekle, yatırımı engellemekte olduğunu, halkı yanlış bilgilendirmekle çevre duyarlılığını kullanarak bazı çevreci STK ları ve Parti temsilcilerini etkilemeye ve tepki yaratmaya yönelik çabalarının hukuk dışı olduğunu, zaten internet sitelerinde Belediye Başkanına Çorlu vatandaşlarının bu konudaki tepkisinin eleştirileri ile anlaşıldı ortadadır.

Günümüz koşullarında her bölgede Belediye Başkanları ile yöneticilerin ve tarım Bakanlığının Kırsalda kalkınmanın gereksinimden dolayı Hayvancılığa destek ve teşvikler verilmesi ortada iken, Çorlu Belediye Başkanının bu tür yatırımlara karşı çıkmasının aynı Boğaz köprülerine karşı çıkmak ile aynı mantıkta olduğunu ve koku gerekçesi ile hiç bir izahı olmadığını, Çorlu ilçesindeki yanlış ve kusurlu İmar yapılaşmalarını göz ardı ederek ve çevrecilerin iyi niyetliliği kullanarak hayvan kokusuna dikkatleri yönettiğini ilçe halkı tarafından vurgulanmaktadır.

Çiftliğin,Çorlu Belediye sınırları dışında ve idari anlamda yetkisi olmadığı halde, koku bahanesiyle çevrecileri-aktivistleri de kullanarak yanlış içine soktuğunu, gelecekte gıdanın ve etin ne kadar değerli bir besin maddesi ve protein kaynağına ulaşmanın zorluğunu ülke olarak çekmekte iken gerçekçi bir yol izlenmediğini eleştirenleri ile belirtmektedirler.


  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Edirne’de Kent Ormanı’nda çevre temizliğiÖnceki Haber

Edirne’de Kent Ormanı’nda çevre temizliğ...

Ergene’ye Yeni Bir Futbol Sahası Daha KazandıracağızSonraki Haber

Ergene’ye Yeni Bir Futbol Sahası Daha Ka...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar