282 baskı
Tekirdağ
DOLAR32.4408
EURO34.7512
ALTIN2438.9

İŞTE GURUR TABLOSU!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İŞTE GURUR TABLOSU!
Abone ol
Trakya’da ’Milli Ağaçlandırma Günü’nde 38 bin 700 fidan toprakla buluştu

EDİRNE, Kırklareli ve Tekirdağ’da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 38 bin 700 fidan toprakla buluşturuldu.


Edirne’de, ’Milli Ağaçlandırma Günü’nde fidan dikim etkinliği Süloğlu ilçesine bağlı Büyükgerdelli köyünde düzenlendi. Etkinliğe Vali H. Kürşat Kırbıyık, Süloğlu Kaymakamı Özgür Kaya, Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, Edirne Orman İşletme Müdürü Feridun Tandoğan Güven, kamu müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve öğrencilerin katıldı. Edirne’de 8 ayrı noktada düzenlenen etkinliklerde 32 bin fidan dikildi. 

’EDİRNE’NİN YÜZDE 75’İ TARIM, MERA VE ORMAN ARAZİSİ’

Fidan dikimi öncesi konuşan Vali Kırbıyık, toprağı koruma ve geliştirmenin herkesin hayat sorumluluğu olduğunu belirterek, ”Edirne çok şanslı bir vilayet. Sahip olduğu arazilere bugün itibariyle baktığımızda 330 bin hektarlık arazimiz tarım arazisi. Yaklaşık 60 bin hektarlık alan mera arazisi. 103 bin hektarlık alanımız da orman arazisi. Topladığınızda yaklaşık mevcut yüzölçümünün yüzde 75’i ya tarım arazisi, ya mera arazisi ya da orman arazisi. Bu büyük bir zenginlikö ifadelerini kullandı. Edirne’de 2022 yılında 3 milyonun üzerinde fidanın toprakla buluşmasının hedeflendiğini söyleyen Kırbıyık, ”Sadece bu yıl itibariyle baktığınızda 3 milyonun üzerinde fidanın Edirne’de toprakla buluşması hedefleniyor, bunların bir kısmı toprakla buluştu, bir kısmı bugün de olduğu gibi devam ediyor, bir kısmı için de yılsonuna kadar arkadaşlarımız hazırlıklarını sürdürüyorlar, takip ediyorlar. Hali hazırda sahip olduğumuz 4 bal ormanına 1 bal ormanı daha eklenecek. Süloğlu ilçemizde de 2021’de bir bal ormanı oluşturulmuştu, Doğanköy Bal Ormanı da bu yıl itibariyle tamamlanacak. ORKÖY yatırımlarına baktığımızda son 20 yılda yaklaşık bin 532 ailenin ORKÖY yardımlarından, desteklerinden faydalandığını görüyoruz. Bu yıl itibariyle baktığımızda yine 36 aileye 200’ün üzerinde destek sağlandığını hep birlikte takip ediyoruz. Yine önemsediğimiz işlerden birisi de tıbbi aromatik bitki bahçelerinin kurulması. Şu ana kadar 4 tıbbi aromatik bitki bahçesi oluşturuldu, yine yıl içerisinde 4 adet daha bunlara eklemeyi planlıyoruz” dedi.


Edirne’de Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 8 noktada fidan dikimi gerçekleştirildiğini söyleyen Kırbıyık, ”Yaklaşık 400 dönümlük bir arazide 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü çerçevesinde fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Bugün itibariyle 30 binin üzerinde fidan toprakla buluşmuş olacak, bu da son derece önemli. İçinde bulunduğumuz alanda yine önemli çalışma yürütülüyor, bin civarında ceviz ağacını bugün toprakla buluşturacağız. Yine selvi ağaçlarıyla periyodik rüzgâr etkisini korumak için arkadaşlarımız çalışmalarını yaptılar, onları da hep birlikte birazdan ekeceğiz” diye konuştu.

’2022 YILINDA YAKLAŞIK 3 MİLYON 250 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK’

Edirne Orman İşletme Müdürü Feridun Tandoğan Güven ise müdürlük tarafından ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2003-2021 yılları arasında yaklaşık 30 milyon fidanın toprakla buluştuğunu belirterek, ”2022 yılında ise yaklaşık 3 milyon 250 bin fidan toprakla buluşacaktır. Şu anda Edirne’mizin 8 ayrı noktasında 32 bin adet fidan toprakla buluşacaktır. Üzerinde bulunduğumuz Süloğlu ilçesi Büyükgerdelli köyümüzde 3 hektar büyüklüğündeki sahaya köylümüze gelir getirici tür amaçlı bin adet aşılı ceviz fidanı ve bu fidanları rüzgardan korumak için 600 adet selvi fidanı dikilecektir. Geleceğe nefes seferberliğiyle ülkemize hediye edeceğimiz fidanlar, gelecekte bu topraklarda yaşayan tüm canlılar için nefes olacaktır” dedi. 


TEKİRDAĞ’DA 5 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü çerçevesinde Tekirdağ Valiliği koordinesinde Tekirdağ’da 5 bin fidan toprakla buluşturuldu. Ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılıklarını arttırmak, toplumda çevre konusunda farkındalığı yükseltmek amacıyla öğrencilerin, belediyelerin, askeri birliklerin, kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin katılımı ile Tekirdağ il genelinde fidan dikme etkinliği gerçekleştirildi. Süleymanpaşa ilçesine bağlı Karacaklavuz Mahallesi’nde düzenlenen etkinliğe Vali Aziz Yıldırım, kurum personelleri,. üniversite, ortaokul ve lise öğrencileri de katılarak fidan dikti.

Vali Valisi Aziz Yıldırım, ”Bu sene ki 2022’nin de 11’inci ayının 11’inci gününde saat 11 itibarı ile fidanlarımızı dikmeye başladık tekrar. Daha önceden de burada fidanlarımızı dikmiştik. Onlarda tuttular, sağ olsun muhtarımız, köylülerimiz burada yaşayan vatandaşlarımızda bu fidanların tutması için ellerinden gelen gayreti yapıyorlar, onlarda çok kolluyorlar. Onlara da teşekkür ediyorum buradan. Bütün gayret sarf eden kurumlarımıza, öğrencilerimize, kurum yetkililerine hepsine çok teşekkür ediyorum. Bugün bin tane fidan dikilecek burada ama toplamda 5 bin fidan dikeceğiz. Bu alan şuanda 150 dönümlük bir alandır. Buranın tamamı zamanla ağaçlandırılacak. İnşallah yemyeşil bir Türkiye’nin oluşabilmesi için gayret sarf ediyoruz hep birlikte. Karınca kararınca bunda bizimde bir katkımız olursa kendimizi mutlu hissederiz. Bugünde mübarek Cuma günü Peygamber efendimizin buyurduğu gibi ‘Kıyamet kopsa bile elinizde ki fidanı dikiniz’ buyuruyor. Burada fidanları toprakla buluşturuyoruz. İnşallah rabbimizde bereketler verir, inşallah güzel yağmurlarla birlikte bu fidanlarımızda tutar, yeşerir, büyür ve kendinden sonra ki insanların kullanabilmesi için imkan sağlanmış olur” diye konuştu.

2022 YILINDA 693 BİN FİDAN DİKİLMİŞ OLACAK

Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, 2022 yılı ilkbaharında 70 bin adet fidan toprakla buluşturulurken sonbaharda 608 bin adet fidan dikilecek. Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri çerçevesinde dikilen fidanlarla birlikte Tekirdağ İlinde 2022 yılında toplamda 693 bin adet fidan dikilerek 2 bin 500 dönüme denk alan ağaçlandırılmış olacak.

Küresel ısınma ve çevre kirliliğine dikkat çeken Namık Kemal Üniversitesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İlker Eroğlu, ”’Herkes ağaç diksin, doğayı korusun. Küresel ısınma var, çevre kirliliği var bunları temizlemek için, bu sorunları ortadan kaldırabilmek için daha çok ağaca ihtiyacımız var. Herkesi ben bu kampanyaya katılmaya davet ediyorum. Emeği geçen herkese de çok teşekkür ediyorum’” dedi.


KIRKLARELİ’DE 3 BİN 700 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Celaliye köyünde düzenlenen törenle, 3 bin 700 fidan toprakla buluştu. Törene Kırklareli Valisi Birol Ekici ile AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz da katıldı. Vali Birol Ekici, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyada orman varlığını arttıran ülkeler arasında 6’ncı olduğunu kaydetti. Ekici, ”Dünyanın 3 yerinde bulunan en nadide longoz ormanları ve burada da 6 bin endemik tür yaşıyor. Şehrimizin yüzde 40’ı orman. Hep birlikte orman varlıklarımızı artırmaya çalışacağız. Bugün görüyoruz, göçlerin en önemli nedeni küresel iklim değişikliği. Küresel iklim değişikliğini de önlemek için, karbon salınımının etkilerinin azaltılması için ağaç dikmemiz gerekiyor” diye konuştu. (DHA)

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BİR AİLE YOK OLDU!Önceki Haber

BİR AİLE YOK OLDU!

DOĞDUĞU EVDE ANDI!Sonraki Haber

DOĞDUĞU EVDE ANDI!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar