282 baskı
Tekirdağ
DOLAR32.5661
EURO34.9976
ALTIN2451.0

Lüleburgaz’da inşaat yıkıntı atıkları geri kazanım tesisi açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Lüleburgaz’da inşaat yıkıntı atıkları geri kazanım tesisi açıldı
Abone ol
Lüleburgaz’da inşaat yıkıntı atıkları geri kazanım tesisi açıldı

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli), (DHA)-KIRKLARELİ’nin Lüleburgaz ilçe Belediyesi inşaat yıkıntı atıkları geri kazanım tesisi açtı.

Lüleburgaz Belediyesi’nin yaptığı inşaat yıkıntı atıkları geri kazanım tesisi açılışına, Kaymakam Salih Yüce, Belediye Başkanı Murat Gerenli, Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ersoy Canbek ile davetliler katıldı.  Başkan Gerenli, Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün arttığını belirterek, yerel yönetimler başta olmak üzere bütün dünyanın acil harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin Paris İklim Sözleşmesi’ni geç de olsa imzalamasının memnuniyet verici olduğunu belirten Başkan Gerenli, Lüleburgaz Belediyesi’nin ortaya koyduğu çevreci yatırımlarıyla üzerine düşeni yaptığını söyledi. Gerenli, şöyle dedi:

”Biz yerel yönetimler de mutlaka üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmalıyız. Lüleburgaz Belediyesi olarak Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisimizi düzenli olarak işletiyor ve yılda yaklaşık 7 milyon metreküp suyu Ergene Nehri’ne sulanabilir kalitede deşarj ediyoruz. Kentimizin içerisinde kalan vahşi depolama alanımızı kapattık. Atıklarımızı ilimizin Katı Atık Birliği’ne götürüyor ve önce biyogaza sonra elektrik enerjisine dönüşmesini sağlıyoruz. Bunun ötesinde bu tesise sadece evsel atıklarımızı götürme hedefi doğrultusunda plastik, karton, cam, atık yağ, metal ve tekstil atıklarımız için şehrimizde geri dönüşüm noktaları oluşturduk. Vatandaşlarımızın bunları kaynağında ayrıştırmasının sonrasında bunları topluyor ve geri dönüşüme kazandırıyoruz. Atık Matik uygulaması ve dönüşüm kart ile geri dönüşümü teşvik etmek için projelerimizi hayata geçiriyoruz.”

Tesiste bir aydır deneme çalışmaları yapıldığının altını çizen Gerenli, ”Hafriyat toprağı inşaat ve yıkıntı atıkları kontrolü yönetmeliği kapsamında riskli yapıların, kullanım ömrünü tamamlamış binaların, metruk yapıların yıkımı esnasında yerinde seçici yıkımı yapılarak, demir, alüminyum, tahta ve bunun gibi malzemelerini ayrıştırıp, kalan malzemeyi tesisimizde bulunan depolama alanına getiriyoruz. Geçici stok alanımızda depoladığımız bu malzemeyi yeni açılan yollarda alt temel malzemesi olarak, Su Kanalizasyon Müdürlüğümüzün yapmış olduğu altyapı çalışmalarında da dolgu malzemesi olarak kullanıyoruz. Örneğin yakın zamanda yıkılan binalar ve Halk Kütüphanemizin yıkımlarından çıkan malzemeyi burada ayrıştırdık. Kuzey-batı çevreyolu, diğer yollarımız ve altyapı çalışmalarında bunları dolgu malzemesi olarak kullanacağız” dedi.


Konkasörün mobil olarak hizmet verebildiğini ve istenilen yerde kullanıldığını aktaran Gerenli, bu sayede ciddi oranda tasarruf sağlandığını söyledi. Gerenli, ”Son bir ayda 35 bin ton inşaat ve yıkıntı atığını veya kullanım ömrünü tamamlamış bordür ve kilit parke taşını tesisimiz sayesinde geri dönüşüme kazandırdık. Ve bu sayede yaklaşık 450 ile 500 bin TL civarında tasarruf sağladık” dedi. 


 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doğa koruma ekipleri 425 avcıyı denetlediÖnceki Haber

Doğa koruma ekipleri 425 avcıyı denetled...

Kolordu bandosunun konserinde 5 yaşındaki Asya şeflik yaptıSonraki Haber

Kolordu bandosunun konserinde 5 yaşındak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar