282 baskı
Tekirdağ
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5

Tekirdağ’da meraların yüzde 50’si iyileştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tekirdağ’da meraların yüzde 50’si iyileştirildi
Abone ol
Tekirdağ’da meraların yüzde 50’si iyileştirildi

TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi’nin Hayvancılığı desteklemek için başlattığı mera iyileştirilmesi projesinde bugüne kadar meraları yüzde 50’si iyileştirildi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin mera iyileştirme projesi kapsamında Malkara ilçesine bağlı kırsal Kermiyan Mahallesi’nde gübre atım töreni düzenlendi. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ile üreticiler katıldı. Kermiyan Mahalle Muhtarı İlhan Özsoy, hayvancılığı önemli geçim kaynakları olduğunu belirterek, ”Aile işletmesi olarak herkes kendi hayvanına kendisi bakmakta, yaz kış sıcak soğuk demeden üretime devam etmektedir.Yem ve diğer maliyetlerin artması hayvancılıkta istenilen sonuç ve kar elde edilemiyor. Meraların önemi burada ön plana çıkıyor. Mera alanını büyütemeyiz fakat aynı alandan daha fazla ot verimi alabiliriz” dedi. 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, yaptıkları projenin en büyüklerinden biri olduğunu ifade ederek, ”Bu projenin benzeri 30 büyükşehir içerisinde başka yok. Nedir bu proje? Tekirdağ’ın tarım hayvancılık vizyonu Türkiye’nin en önemli merkezlerinden bir tanesi düşünebiliyor musunuz ? hastalıktan ari bölge, 150 bin baş büyükbaş hayvan var. Günde 1 ton süt çıkıyor, bunun dışında tarımda tabi bu çok önemli Tekirdağ ili toplam arazisinin yüzde 62’sini tarımda kullanan birinci il. Bizden fazla arazisini tarımda kullanan başka il yok. Bunun içerisinde İstanbul, Ankara, İzmir diğer büyükşehirler dahil” dedi. 

’HEDEF YÜZDE 70’ 

Albayrak, il genelinde ki meraların yüzde 50’sinin iyileştirme çalışmasının yapıldığını belirterek, ”Şimdi böyle bir yerde bizim bir şey yapmamız lazımdı. Bizde dedik ki bir proje yapalım öncelikle süt ve yem hayvancılığı için girdi maliyetlerinin çok pahalı olduğu, günden güne arttığı günümüzde zirve yaptığı bu dönemde biz bir proje başlatalım dedik ve kaba yem ihtiyacını gidermek üzere hayvancılığa destek olalım dedik. Bugüne kadar’da 133 mahallede 2 milyon 748 bin kilo gübre atarak 120 bin dönüm merayı ıslah ettik. Zaten Tekirdağ’ın tamamında 300 bin dönüm mera var arkadaşlar. 300 bin dönüm meranın biz yüzde 50’sini neredeyse ıslah ettik. Şimdi hedefimiz yüzde 70’ni bulmak. Yani 228 bin dönüm merayı ıslah edeceğiz. Bu senede 50 bin kilogramda gübre atarak 7 mahallemizde buraların hepsini 20 bin araziyi de ıslah etmek amacımız. Bunun için çalışmaya başladık. Çünkü artık meralarımız bilinçsiz kullanılarak meralar bitirilmiş. Merada ot varken hayvanları sokmuşuz meraya, uzun bir otlatma dönemi son kısmını da bitirmişiz, seneye bir şey kalmıyor merada. Biz bu projeden dekara verimi 200 kiloya çıkardık. Bugüne kadar yapmış olduğumuz uygulamalarda 35 milyon kilogram ot çıkardık bunu üreticiye verdik” şeklinde konuştu. 

CHP Tekirdağ Milletvekili  İlhami Özcan Aygun, çiftçilikte küçük ve orta aile işletmesinin önemli olduğunu belirterek, ”Türkiye’de tarımı hayvancılığı büyütmek istiyorsak küçük ve orta aile işletmelerini büyütmeniz lazım. Yerelde belediyelerimizin katkıları ile tarım ve hayvancılığı nasıl canlandırabiliyoruz onun için neler yapabiliriz diyerek yola çıktık. İşte 8 yıldan bu tarafa büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımızın katkıları ile Tekirdağ’daki vatandaşlarımızın, kırsal mahallelerdeki vatandaşlarımıza katkı sağlamaya çalışıyoruz. Tekirdağ’da 325 bin dekara yakın meramız var şuanda 120 bin dekarının ıslahını gerçekleştirmişler ben bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve meclis üyelerini kutluyorum” dedi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tekirdağ’da evin mutfağında patlama: Babaanne ile torunu yaralıÖnceki Haber

Tekirdağ’da evin mutfağında patlama: Bab...

Tekirdağ’da uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltıSonraki Haber

Tekirdağ’da uyuşturucu operasyonu: 6 göz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar