282 üst
Tekirdağ
DOLAR32.5755
EURO34.8874
ALTIN2435.8

TESKİ GİDEREK BORÇLANIYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TESKİ GİDEREK BORÇLANIYOR
Abone ol
TESKİ 2020 Olağan Genel Kurul toplantısı Tekirdağ DES Otel’de gerçekleştirildi. Tansiyonun yüksel olduğu toplantıda Başkan Cüneyt Yüksel, TESKİ’deki yolsuzluk iddiaları ve su faturalarındaki yanlışlıkları sordu. Başkan Kadir Albayrak ise; “Sosyal demokrat bir anlayışta yolsuzluk olmaz” dedi.

Mayıs ayında yapılması gereken TESKİ genel kurulunun koronavirüs nedeniyle bu tarihte yapıldığını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından genel kurulun açılışını gerçekleştirdi. Verilen önergelerin gündeme alınması için oylamaya sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi. 

Başkan Kadir Albayrak; “80 bin kişi ile telefon ile görüşüldü. Tüketici hakem heyetine başvuranlar var. 500 bin abonemiz var” dedi. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel; “37,5 milyon para toplanmış, 20 milyon aktarılmış, 19 milyon TESKİ’nin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne aktarması gereken para var” diye konuştu.

508 BİN 526 ABONE VAR

TESKİ Genel Müdürü İbrahim İçöz tarafından sunum yapıldı. 6 bin 313 kilometrekarelik alanda 508 bin 526 abonemiz var. 3 bin 500 kilometre kanalizasyon hattımız var. Bin 290 TESKİ çalışanı var. 1 milyar 37 milyon yatırım var, Çorlu’ya 3 adet içme suyu depomuzu tamamladık. Tekirdağ’da içme suyu TESKİ güvencesinde. 400 örnek alım noktası var. Coğrafi bilgi sistemi çalışmaları devam ediyor. 33,82 kayıp kaçak oranımız var, sürekli aşağıya çekmek için çalışmalarımız devam ediyor. Ülke genelinde bu rakamlar yüzde 45’ler civarında. Aktif abonelerimiz ilçe merkezlerinde bulunuyor. Yüzde 75 abonemiz ilçe merkezlerinde. Yüzeysel su kullanımı için DSİ ile görüşmelerimiz devam ediyor sürekli. Sık sık gidip görüşüyoruz” dedi.

135 MİLYON PERSONEL GİDERİMİZ VAR

Koronavirüs salgını nedeniyle 4 bin 438 abonenin su kesme işlemini erteledik” diyen Genel Müdür İçöz; “Yüzde 80 oranında faturalandırma işlemi yapıldı. 2014 yılından bu yana gider kalemleri ve fiyat artış oranlarımızı incelemenizi tavsiye ediyorum. Elektrik giderimiz 30 milyon 2015 civarında, bu yılsonunda 115 milyon olması bekleniyor. 40 milyon personel giderimiz 135 milyon bu yılsonunda olması bekleniyor. 2 bin 890 kilometre altyapı yaptık” diye konuştu.

İçöz, Tekirdağ ve ilçelerinde devam eden yatırımlar, su kuyuları ve arıtma tesisleri hakkında bilgiler de verdi.

CİDDİ YOLSUZLUK İDDİALARI VAR

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel; “Çevre İl Müdürlüğü çevreyi kirlettiğiniz nedeniyle 2018 yılında hakkınızda Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Bundan haberiniz var mı, bilemiyorum. Koca bir sorunlar yığınıyla baş başayız. 900 milyonluk bir borçlanma var. TESKİ’nin 80 milyon büyükşehir borcu var. 965 milyon TL borç var. 19 milyon daha alacağımız var TESKİ’den. Elektrik giderimizi azaltmak için ne yapıyoruz? Genel Müdür elektrik masraflarından bahsediyor, bununla ilgili ne yapıyor? Son 3-4 aydır TESKİ ile ilgili yolsuzluk iddiaları var. Ciddi yolsuzluk iddiaları var. Bununla ilgili bir çalışma var mı” dedi.

BU FATURALARLA İLGİLİ MAHKEMEYE GİDECEĞİZ

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel; “TESKİ’nin bütün hesapları baştan sona yanlış. Su faturalarında fahiş fiyatlar var. “Bizim hesaplarımızda yanlışlık olmaz” diyen Genel Müdür İbrahim İçöz’e soruyorum. Bu hesaplar nasıl yapılıyor. Su faturalarında 1. Kademe, 2. Kademe, 3. Kademe hesaplamalarında yanlışlık var. Vatandaşın cebinden fazla para almışlar. Bu faturalarla ilgili mahkemeye gideceğiz. İdare mahkemesine başvuracağız. 1 metreküp su kullanmış, 150 TL fatura ödemiş. 1 metreküpe 150 TL fatura olur mu? 21 bin TL eve su faturası kesmişsiniz. Vatandaşlar kendilerinden habersiz şekilde saatlerinin değiştirildiğini söylüyor” şeklinde konuştu.

BU İŞ MAHKEMEDE SONUÇLANACAK

Başkan Cüneyt Yüksel; “Hakkınızdaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili cevap vereceğinizi umuyorum. Çıkıp bir açıklama yapmanız lazım, kamuoyu vicdanı adına. Bu iddialar Çorlu ve Süleymanpaşa’da rahatsızlık veriyor. Biz göreve geldikten sonra bizim ödeneklerimiz yüzde 50 düşüyor. Bu nasıl oluyor, yoksa bu iş mahkemede sonuçlanacak. Milletin 3 bin TL’ye kiraladığı arabayı 15 bin TL’ye kiralarsanız maliyetleri düşüremezsiniz” diye konuştu.

Cüneyt Yüksel’in su faturalarındaki yanlışlıkları tek tek göstermesinin ardından Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe’de TESKİ görevlilerinin su faturalarını çıkıp tek tek anlatmalarını istedi.

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt; “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü sanayi tesisleri hakkında daha özenli davransa keşke, koronavirüs sürecinde Çorlu’da havanın ve derelerin ne kadar temizlendiğini hep birlikte gördük. Bazı cevaplar TESKİ tarafından verilmeli” dedi.

Cüneyt Yüksel’in su faturalarındaki yanlış hesaplamalar konusunda ilgili açıklama yapıldı.

SOSYAL DEMOKRAT BİR ANLAYIŞTA YOLSUZLUK OLMAZ

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; “Mahkemeye intikal etmiş bir konuyla ilgili bir açıklama yapmak istemiyorum. TESKİ’nin ve Büyükşehir’in müfettişini görevlendirdim. Bu süreç devam ettiği için konuşmam mümkün değil. Sosyal demokrat bir anlayışta yolsuzluk olmaz” şeklinde konuştu.

TESKİ GİDEREK BORÇLANIYOR

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin; “TESKİ giderek borçlanıyor, bu sürdürülebilir değil. TESKİ’nin giderlerini masaya yatırmanız lazım. Yatırımlar önünüzde dağ gibi duruyor. Bu borç sürekli büyüyecek. Bunun önüne geçmemiz lazım” diye konuştu.

TESKİ’nin genel kurulundaki gündem maddeleri oylamaya sunuldu. Bazı gündem maddeleri oy çokluğu ile bazı gündem maddeleri ise oy birliği ile kabul edildi.

Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından Plan bütçe komisyonun 7 maddesi görüşüldü ve oy birliği ve oy çokluğu ile kabul edildi.

KADEMELER DEĞİŞTİ

Su faturalarındaki kademelerin değişikliği ile ilgili plan bütçe komisyonunda görüşülmesinin ardından genel kurul tarafından kabul edildi. 1 ila 10 metreküp harcama 1. Kademe olarak su faturalarına yansıyordu.  Yeni alınan karar ile 1 ila 20 metreküp harcama 1. Kademe olarak kabul edilecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tekirdağ'da 12 ruhsatsız silah ele geçirildiÖnceki Haber

Tekirdağ'da 12 ruhsatsız silah ele geçir...

Kapaklı Belediyesi başarılı sporcuları ödüllendirdiSonraki Haber

Kapaklı Belediyesi başarılı sporcuları ö...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar