282 üst
Tekirdağ
DOLAR32.2856
EURO34.8037
ALTIN2409.5

Trakya Üniversitesi’nde ‘Doğu Trakya’da arkeolojik yeni keşifler’ konuşuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Trakya Üniversitesi’nde ‘Doğu Trakya’da arkeolojik yeni keşifler’ konuşuldu
Abone ol
Trakya Üniversitesi’nde ‘Doğu Trakya’da arkeolojik yeni keşifler’ konuşuldu

EDİRNE,(DHA)-TRAKYA Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaraş tarafından organize edilen Trakya’da Arkeoloji çevrim içi konferans serisinin on üçüncüsü ’Doğu Trakya’da arkeolojik yeni keşifler’ konusu ile gerçekleştirildi.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenli olarak düzenlenen Trakya’da Arkeoloji çevrimiçi konferans serisinin on üçüncü konuğu Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem oldu.
Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, ekibiyle birlikte uzun yıllardan bu yana Doğu Trakya’nın güneyinde gerçekleştirdikleri yüzey araştırmasından elde ettiği sonuçları konferansta paylaştı.
Prof. Zeynep Koçel Erdem, özellikle Marmara denizinin kuzeyinde kıyısı olan Tekirdağ ve Çanakkale il sınırlarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri ile yaptığı yüzey araştırmasında bugüne kadar çok sayıda yerleşim merkezi, kutsal alan, kale, savunma sistemleri, işlikler, nekropol alanları ve kaya sunaklarının yerlerinin tespit edildiğini belirterek, buluntuları örneklerle anlattı. Yüzey araştırması sırasında bölgede yapılan tahribatların tespit edilerek ilgili resmî kurumlara iletildiğini aktaran Prof. Dr. Erdem, prehistorik çağlardan Bizans’a kadar küçük eserlerin Tekirdağ ve Çanakkale Müze Müdürlüklerine teslim edildiğini söyledi. Özellikle Gelibolu yarımadası üzerindeki tümülüslerin farklı mezar odası tasarımlarının olduğunu, bölgedeki Yunan ve Roma panteonuna ait kültlerin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdem, bunların yakın coğrafyalarla benzerlikleri ve farklılıkları üzerine durdu.
Doğu Trakya’nın güney sahillerinde yapılan yüzey araştırmasının 2021 yılında tamamlandığını belirten Prof. Dr. Erdem, 2021 yılı kazı sezonundan itibaren de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ruhsatları ile 12 ay boyunca yapılan kazılar arasına giren Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi Perintos’da uzun soluklu bilimsel kazılara başlandığını aktararak Perintos’un, Güneydoğu Trakya’nın en önemli kentlerinden biri olduğunu ve çok önemli sonuçları olacağını belirtti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TİKA Ukrayna Koordinatörü Esmer: Çok büyük bir insanlık dramı varÖnceki Haber

TİKA Ukrayna Koordinatörü Esmer: Çok büy...

Ukrayna’dan gelen Kırım Türkü Zera: Eşim Ruslara karşı savaşıyorSonraki Haber

Ukrayna’dan gelen Kırım Türkü Zera: Eşim...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar