282 üst
Tekirdağ
DOLAR32.3391
EURO34.8912
ALTIN2393.4

Trakya’da, kanola ekimi başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Trakya’da, kanola ekimi başladı
Abone ol
Trakya’da, kanola ekimi başladı

Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-TÜRKİYE Tarım Danışmanları Derneği (TAR-DER) Yönetim Kurulu Başkan Yarımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, bölgede kanola ekilişlerinin başladığını bildirdi.

Kanola ekilişleriyle önümüzdeki üretim sezonu da başladığını ifade eden Açar, yeni üretim sezonunun hayırlı olmasını diledi.

Lütfü Açar, kanolanın, yağlık grubundan olan bir bitki olduğunu dile getirerek, “Kıraç arazilerin değerlendirilmesi açısından önemli bir bitkisele üretim faaliyetidir. Özellikle yaz kuraklarından etkilenen araziler, kanola ekilerek değerlendirilebilir. Kanola ekiliş alanları yıllar itibari ile değişkenlik göstermektedir. İlçemiz sınırlarında yıllar itibari ile 22 bin 23 bin dekar üretim alanlarına ulaşıldığı yılların akabinde 12-13 bin dekar ekilişlerin olduğu yıllar da olmuştur. Geçmiş üretim yılında ekilişlerin artışı yönünde ekilişlerin olduğu görülmüştür” dedi.

‘EKİM ÖNCESİ DEVREDE ÜRETİM HEDEFİ PLANLANMALIDIR’

Lütfü Açar, kanolanın mümkünse erken sonbahar ayları içerisinde ekilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu dönemlerde ekilen kanola, mevcut toprak tavı ile birlikte düşecek mevsim yağışlar ile de çimlenerek kış mevsimine güçlü girmesi sağlanmış olunmalıdır.  Aksi durumda geç ekilişlerden çıkışların kış soğuklarından etkilenmesi mümkündür. Ancak bitkisel üretimin de bir planlama olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Bu itibar iledir ki bitkisel üretim üç devrede planlanmalıdır. Ekim öncesi devrede üretim hedefi planlanmalıdır. Üretim alanlarının özellikleri bilinmelidir. Bu doğrultuda üretim hedefi doğrultusunda ekonomik ve de en uygun girdi kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bu devrede doğru bir planlama yapılmadan yapılacak eksik bir girdi kullanımının telafisinin olmayacağı bilinmelidir. Neticesinde ise zaten pahalı olan girdinin eksik ve yanlış kullanılması ile üretim maliyetlerinin artışına da sebebiyet verilmiş olunacağı bilinmelidir” diye konuştu.(DHA)


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kırklareli’de 1500 litre sahte içki ele geçirildiÖnceki Haber

Kırklareli’de 1500 litre sahte içki ele...

Yunanistan’a kaçmaya çalışan 10 terör şüphelisi yakalandıSonraki Haber

Yunanistan’a kaçmaya çalışan 10 terör şü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar