282 baskı
Tekirdağ
DOLAR32.5817
EURO34.9932
ALTIN2460.8

UZAKTAN EĞİTİMDE YKS’YE HAZIRLIK

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
UZAKTAN EĞİTİMDE YKS’YE HAZIRLIK
Abone ol
İçinde bulunduğumuz dönem; enerjimizi, değiştirebileceğimiz alanlarda kullanarak kendimizi en iyi şekilde geleceğe hazırlamaya çalışacağımız bir dönemdir. Bu dönemin gerçeklerini “sağlıklı” kalmak belirlemektedir. Mart 2020’den bu yana dünyamızın yaşadığı süreçten zarar görmeden hatta gelişim kat ederek çıkmayı önceliğimiz olarak belirlemeliyiz.YKS’ye hazırlık sürecinde şunu unutmamalıyız ki bizler ve rakiplerimiz aynı şartlar altında bu sınava gireceğiz. YKS 2021 için hazırlanırken tek ihtiyacın olan kendine güvenmek ve istikrarlı bir çalışma planına sahip olmaktır.Üniversiteye hazırlanırken yapılacak en büyük hata kendini başkası ile kıyaslamaktır. Herkesin aynı başarıyı göstermesinin mümkün olmadığını ama herkesin doğru ve planlı çalışarak yapabileceğinin en iyisini elde edebileceğini unutma. Önemli olan var olanla yetinmek değil, daha iyisini yapabileceğine inanmaktır. Bu inanç ve motivasyonla çalışırsan her gün bir öncekinden daha iyi olduğunu hissetmeye başlayacak ve sonunda kat ettiğin yolun gerçekten ne kadar fazla olduğuna inanmakta zorlanacaksın. Başarmak için anahtar cümle: Kendine başkalarını değil sadece kendini rakip olarak gör!

Peki, nedir bu YKS, sınav nasıl uygulanmakta, hangi alanlarda kaç soru çıkmakta,deneme sınavlarının önemi ne veUğur Okulları olarak bizler öğrencilerimizi bu süreçte nasıl hazırlıyoruz?

 

Gelin önce sınavı tanımakla başlayalım işe.
YKS dediğimiz şey “Yükseköğretim Kurumları Sınavı” olarak tanımlanmaktadır. Tüm lise müfredatını tarayan bir sıralama sınavıdır.
Sınavın üç oturumu vardır:
*1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)’dir. Türkçe, temel matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimleri sınavlarını kapsar. Öğrencinin hedefi ne olursa olsun 1.oturuma girmesi zorunludur.
*2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT)’dir. Bu kısım öğrencimizin hedefi doğrultusunda çözeceği testleri kapsar. Tek bir oturumda tüm derslerin testleri öğrenciye sunulur, öğrenci hedeflediği kariyere yönelik testleri çözer. Örneğin, mühendis olmak isteyen bir adayımız burada matematik-2 ve fen bilimleri sorusunu çözmek zorundadır. Veya hukuk isteyen öğrencimiz Türk Dili ve Edebiyatı + sosyal bilimlerin 1.kısmı ve matematik testlerini çözmek durumundadır.
*3. Oturum, Yabancı Dil Testi (YDT) ise yabancı dil alanından tercih yapmak isteyenler için hazırlanmış bir sınavdır. Örneğin, İngilizce öğretmenliği düşünen biri bu sınava girmek durumundadır.
Temel Yeterlilik, adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerini kapsar ve toplamda 120 soru, 135 dakikadır.

Bu,eğer öğrencimiz 4 senelik bir fakülte hedefliyorsa 500 üzerinden alacağı puanın %40’ını bu sınav belirler.
Eğer öğrencimiz 4 senelik bir fakülteyi hedeflediyse yine, bu sınavda öğrencinin çözeceği tüm derslerden alacağı katsayılar aynı oranda olacaktır. Yani bir matematik sorusu ile bir sosyal bilimlerden çözeceği soru eşit miktarda puan getiriyor. Dolayısıyla burada önemli olan öğrencinin hangi alanda daha güçlü olduğunu keşfetmek ve onun üzerine gitmektir.

 Sınavın ikinci oturumunda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik, Sosyal Bilimler-2 ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan tek bir sınava girecek ve sadece 3 puan türü hesaplanacaktır. 

Bütün adayların girmek zorunda olduğu ilk oturum sonrası alınacak TYT’nin katkısı % 40; Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Yabancı Dil testlerinden elde edilecek puanların katkısı %60’tır. 

Alan Yeterlilik Testi ise öğrencinin hedeflediği mesleğe yönelik çözeceği soruları kapsar.
Toplamda 60 soru, 180 dakikadır. TYT’den hemen bir gün sonra uygulanır.
Eğer öğrencimiz 4 senelik bir fakülte hedefliyorsa 500 üzerinden alacağı puanın %60’ını bu sınav belirler.

Yabancı Dil Testi ise öğrencinin yine hedeflediği mesleğe yönelik çözeceği soruları kapsar. Her öğrenci için katılımı zorunlu değildir
Toplamda 80 soru, 120 dakikadır. TYT’den hemen bir gün sonra uygulanır. Eğer öğrencimiz 4 senelik bir fakülte hedefliyorsa 500 üzerinden alacağı puanın %60’ını bu sınav belirler.

ÖSYM’den başvurduğu alana bağlı olarak sınav kitapçıkları verilir.

UğurOkulları Çorlu Kampüs olarak uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerimizi YKS ‘ye nasıl hazırlıyoruz?

Uğur Okulları olarak öğrencilerimizi hem bilgi donanımı hemde psikolojik olarak sınava hazırlıyoruz.

 

Bilgi Donanımı Hazırlığı ile; öğrencilerimize ve velilerimize sınav sistemini tanıtıyoruz.Öğrencilerimiz Metodbox uygulamasının içinde bulunan SeeMeet programı ile günlük ders programlarına uygun olarak kendi öğretmenleri ile birebir derslerine devam etmektedir. Öğrencimiz Metodbox uygulamasına istediği zaman girerek istediği konuyu tekrar edebiliyor, Metodbox uygulamasında bulunan farklı soru tipleri ile konu pekiştirmesini gerçekleştiriyor. Öğretmenlerimiz öğrencinin konu eksiklerine göre seviyesine uygun ödevleri Metodbox sistemi üzerinden gönderebiliyor.

 

Deneme sınavları sınav öncesinde yapılan en önemli provadır. Uğur Okulları olarak sınava hazırlık sürecinde olan 12.sınıf öğrencilerimiz için her hafta Metodbox üzerinden online deneme sınavlarını gerçekleştiriyoruz, sınav sonrasında detaylı sınav analizleri yaparak öğrencilerimizin eksik olduğu konulara göre bireysel konu anlatımları, bireysel soru çözümleri,ek dersler planlıyoruz. Sınav sonuçları ile öğrencilerimize geribildirimler vererek yaptıkları hatalar üzerine düzeltmelere gidiyoruz.

 

Psikolojik Hazırlık ile; sınava hazırlık sürecinde bilgi sahibi olmak kadar önemli olan bir diğer faktör öğrencinin psikolojik olarak bu sürece hazır olup olmadığıdır. Sınava hazırlanma süreci içerisinde ilk olarak öğrencilerimize hedef belirleme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Her öğrencimiz için bireyler olarak belirlediğimiz hedeflerimizi Metodbox sistemine girerek her deneme sınavı sonrası öğrencinin hedefine somut olarak ne kadar yaklaştığını tespit ediyoruz.

Uğur Okulları olarak uzaktan eğitim süreci içerisinde tüm öğrencilerimiz ile bireysel rehberlik,grup rehberliği çalışmalarımızı online bir şekilde gerçekleştirerek motivasyon,stres ile baş edebilme,sınav kaygısı,zaman yönetimi,meslek seçimi üzerine çalışmalarımız ile öğrencilerimize destek veriyoruz.Bunu gerçekleştirirken her öğrencimizin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak bireysel çalışma programları hazırlıyor bunun takibini haftalık olarak sağlıyoruz.

Aralık ayı boyunca öğrenci ve velilerimiz için “Online Kariyer Günleri” gerçekleştirereköğrencilerimizin mesleklerinde uzmanlaşmış kişilerden meslekleri hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmasını sağladık.

Sınava hazırlık sürecinde öğrenci kadar velilerinde zor ve stresli dönemler yaşadığı yadsınamaz.Bizler velilerimiz ile online veli atölyeleri gerçekleştirerek pandemi sürecinde veli –öğrenci ilişkilerini ele aldık.

Sınava hazırlık yılı olarak görülen 12.sınıf öncesinde,U-GET (Uğur Gelecek Tasarımı) programı ile hedef belirleme,kariyer planlama adına 9.sınıftan itibaren bireysel U-GET dosyalarını oluşturarak mesleki başarı için doğru kararlar alabilmelerini sağlıyoruz.

 

Uğur Okulları olarak tüm öğrencilerimize neyi tavsiye ediyoruz?

  • Öncelikle mutlaka bir çalışma planı hazırlayınız. Programın takip edilebilir ve gerçekçi olmasına özen gösteriniz.
  • Çalışmaya başlamadan önce tüm çalışma materyalinizi (kitap, defter, kalem vb.) hazırlayıp çalışma mekanınıza getiriniz.
  • Çalışma sırasında bir şeyler yeme-içme alışkanlığınız varsa bunları da önceden hazırlayınız.
  • Çalışma mekanınızda dikkatinizi dağıtabilecek her şeyi tamamen ortadan (göz önünden) kaldırınız. Eğer ortadan kaldıramayacağınız şeyler varsa onlara sırtınızı dönünüz. Ayna, resim, televizyon, bulmaca, dergi, gazete vb. gibi şeyler dikkatinizi dağıtacaktır.
  • Telefon vb. durumları kendi istediğiniz gibi ayarlayınız. Örneğinarkadaşlarınıza, önceden “Beni 21.30’la21.50 arasında arayabilirsin.” gibi.
  • Ortamın aydınlık, normal ısıda ve sessiz olmasına dikkat edin.
  • Verimli okuma, verimli not alma kurallarına uymaya dikkat ediniz.
  • Belirlediğiniz molalar haricinde mola kullanmamaya özen gösteriniz.
  • Çalıştığınız konu ya da dersle ilgili bir sonraki dersin konusuna göz atınız. Sorularınızı çıkartınız.
  • Ertesi günkü derslere göz atıp sorularınızı çıkartınız.
  • Ertesi günle ilgili hazırlıklarınızı yapınız.
  • Sistemlibirşekilde not alın. Bilgilerkendiaralarındaanlamlıbirsıraizlesin.
  • Renklikalemlerkullanmanızseçiciliğisağlar. Önemliyerlerinaltınıçizmekya da renklikalemlerkullanmak, dahasonrabunotlarıngözdengeçirilmesindedikkatitoplamavenotlardakiönemliyerleriilkbakıştayakalamadaetkiliolacaktır.

 

GERÇEKÇİ BİR PROGRAM, İSTEKLERİNİZ İLE YAPMAK ZORUNDA OLDUKLARINIZIN DENGESİNE BAĞLIDIR.

Yapmak zorunda olduklarımız bizim geleceğe yatırımlarımızdır. O an yapmak istediklerimiz ile yapmamız gerekenleri dengeleyerek iyi bir planlama ile önceliklerimize göre davranmamız geleceğimizi yaratır.

  • Öğrencilerin ders çalışma davranışını göstermelerine en büyük engel, ürettikleri mazeretlerdir. Yani en büyük düşmanımız. O zaman sloganınız:
  • “ÜŞENME
  • ERTELEME
  • HEMEN YAP”

olsun.

Mazeret bulmak istiyorsak her zaman hazır bir maddemiz olabilir. Örneğin, “Bugün çok yorgunum.” “Bugün çok ödevim vardı.” “Canım istemedi.” gibi… bahaneler başladığı zaman, erteleme davranışı da başlar.“Bugün değil yarın başlarım.” gibi bahanelerin en büyük düşmanımız olduğunu fark edelim ve bahaneler yerine “ÜŞENME-ERTELEME-HEMEN YAP” sloganını benimsemeye çalışalım. Çünkü hep bahaneler bulmaya başlarsak bunun sonu gelmez. İşte o zaman başarıyı yakalamamız mümkün olmayacaktır.

“BU DÜNYADAYOLALAN KİŞİLER, AYAĞAKALKIPİSTEDİKLERİKOŞULLARI ARAYAN VEBULAMADIKLARINDA YARATAN KİŞİLERDİR." 

 

 

Gülçin DİKDURAN

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ergene Belediyesi Basın Mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü KutladıÖnceki Haber

Ergene Belediyesi Basın Mensuplarının 10...

Süleymanpaşa’da hava kirliliğine geçit yokSonraki Haber

Süleymanpaşa’da hava kirliliğine geçit y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar