282 üst
Tekirdağ
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
Handan VAR

Handan VAR

Mail: [email protected]

AHBAP ÇAVUŞ İŞLERİ

Bu bir devam yazısı olacak. Bir önceki yazımda belediye meclis toplantıları için “Çıkın Çıkın Gelin” demiştim. Amacım seçimlere az kala belediye meclisinin çalışmasını izlemek ve denetlemek gerektiğini hatırlatmaktı. Belediye başkanını denetlemek nasıl belediye meclis üyesinin görevi ise vatandaşın da seçip meclise gönderdiği meclis üyesini denetlemek görevidir. Bunu da belediye meclis toplantılarına katılarak yapabilir.

Konuya girmeden önce açıklamak isterim; burada konuştuklarım spesifik bir belediyeye ait değildir. Genelleme yaparak konuyu anlatıyorum. Kimse üstüne alınmasın veya alınsın. Amacım, sistemin işleyişini anlatmak, kimseyi suçlamak değil.

Bilmeyenler için belediye meclisinin çalışma sistemi karmaşık, anlaşılmaz gibi gelebilir. Ancak çok basittir. Sadece iki grup vardır. İktidar ve muhalefet grupları. İktidar bir gündem belirler. Yapılacak işleri sıralar. Muhalefet de her bir maddeyi sorgulayarak kabul ya da ret eder ki aynen TBMMdeki sistem gibidir. Teorik olarak olması gerekeni anlattım. Pratikteki uygulamayı anlatmadan önce muhalefet ne demek diye araştıracak olursak; Google sorduğunuzda karşınıza çıkan iki cevap var.

Birincisi, bir görüşe, bir eyleme, bir tutuma vb. karşı olma durumu, aykırılık.

İkincisi, karşı görüşte, karşı tutumda olan kimseler topluluğu.

Yukarda verilen tanımlara göre belediye meclisi toplantılarına bakarsak, ne bir aykırı ses var, ne karşı görüşte olan kimseler topluluğu. Toplantıların büyük bir kısmı oy birliği ile geçiyor. Yani muhalefeti göremiyoruz. Bu şimdi mi böyle? Yook efendim. Bu hep böyle. Belki dünyanın her yerinde böyle. Siyaset bilimi hocamız belediyelerin özelleştirilmesi gerektiğini anlatırdı. Çok mantıklı. Teamüller böyle deyip geçiştiremeyiz. Böyle gelmiş ama böyle gitmez.

Şimdi belki bana inanmayacak olanlar çıkabilir. İnanmazsanız belediyelerinin web sayfasına bakabilirsiniz diyeceğim ama zor. Özet bilgiler veriliyor. Ayrıntıları görmezsiniz. Kim gelmiş? Kim girmiş toplantıya, kim katılmamış? Kimler kabul kimler ret vermiş? Gözükmüyor. Peki bunlar önemli mi? Evet önemli. Belediye meclis üyeliği meclisi denetlemek işidir. Yani soru, sormak, eksik, yanlış, hatılı işleri bulup çıkarmak ve doğrusunu, düzgününü anlatmaktır. Hele ki muhalefet belediye meclis üyesi iseniz. Bunları görmek ve göstermek sizin işinizdir ve işiniz daha kolaydır.

Şimdi bakalım belediye meclis toplantılarında işler nasıl yürür? Basitçe oybirliği ile. Muhalefet yok. Her şey oybirliği ile geçer. Bu çoğu yerde böyledir.

Muhalefet grubuna siz neden ret vermiyorsunuz, diye sorsanız. Bu sorunun cevabı “nasılsa iktidar çoğunlukta ret versek de gündem maddeleri kabul ediliyor. Sonucu değiştiremiyoruz”. Yani sonuç değişmeyecekse bari kabul edelim de yarın öbür gün bir işimiz düşerse. Başkanla ters düşmeyelimdir, bunun açıkçası.

Ya da her şeye ret vererek, itiraz ederek meclisin çalışmasını mı kitleyelim düşüncesi vardır. Yanlış. Muhalefettesiniz zaten neyi kitliyorsunuz? Muhalefet grubu olarak tüm belediye meclis üyeleri ret verse de maddeler, iktidarın çoğunluğu ile geçer. Yani kitlenmez. Güç iktidarda sanıyorlar. Gücün kendilerinde olduğunun farkında değiller. Başkan ne derse o olmuyor ki. Olmaz da. Güç mecliste güç o bir tanecik oyunuzda.

Nereden mi biliyorum. Ben muhalefet belediye meclis üyeliği yapmış biri olarak söylüyorum.

İktidarı çalıştıran muhalefettir. Ancak bu ahbap çavuş sistemiyle olmaz.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar