282 üst
Tekirdağ
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
Handan VAR

Handan VAR

Mail: [email protected]

ÇIKIN ÇIKIN GELİN

Eylül 2023 olağan meclis toplantısı Çarşamba günü, Belediye Meclisi Toplantı salonunda yapıldı.

Belediye Meclis Toplantısı öncesinde, Çorlu Belediyesi adına Ahmet Sarıkurt ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası adına İzzet Volkan arasında yapılan bir protokolün imzası gerçekleştirildi. Konu ile ilgili temsili görsellerle birlikte kısa açıklamalar yapıldı. Hayırlı uğurlu olsun.

Bu toplantıya yıllar önce mecliste görev alan eski bir belediye meclis üyesi ancak yeni bir gazeteci olarak katıldım. Olayın içinde yaşamış biri olarak ilk kez meclisi dışardan izleme fırsatım oldu. Tabii ki benim meclis üyeliğimin üzerinden yıllar geçti. Başkan farklı, meclis üyeleri farklı. Mukayese yapma fırsatım oldu. Gözlemlerimi sizlerle bu yazı vesilesiyle paylaşmak istedim.

Bu toplantı belediye başkan Ahmet Sarıkurt nezaketen Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası başkanı İzzet Volkanı uğurlayacağı için yerine Hasan Toprak’ın başkanlığında başladı.

Meclis yoklama ile açıldı, Atatürk ve silah arkadaşlarına saygı duruşu ile devam etti.

USUL ESASTAN ÖNCE GELİR

Bugünlük geçici olarak bir CHP’li katip üye kürsüde yerini aldı. AK Partili meclis üyesi yoktu!!!

Buraya bir parantez açıp bilmeyenler için kısa bir açıklama yapmak isterim. Belediye çalışma yönetmeliği gereği meclisi oluşturan partilerden bir asil bir de yedek katip üye seçilir. Asil yoksa yerine yedek üye görevi yapar ki toplantı sonunda partilerini temsil eden katip üyeler tutanakları imzalar. Ama katıldığım toplantıda AK Partinin katip üyesi yoktu!!! Bu durumu CİMER’e bildirdim. Yanıt geldiğinde sizlerle paylaşacağım. Bu bir usul hatasıdır!

Bir usul hatası daha vardı! Bir AK Partili üyenin devamsızlık nedeniyle üyeliğinin düşürülmesi talebi ile divana bir dilekçe verildi, AK Partili meclis üyeleri tarafından. Bu böyle olmaz. Dilekçeye gerek yoktur. Kanunda açıkça diyor ki meclise 3 defa arka arkaya özürsüz veya izinsiz, mazeretsiz gelmemesi bir üyenin üyeliğinin düşürülmesi için yeterli. Yapılan toplantıların yarısına katılmaması da üyeliğin düşmesine sebep. Ancak üyeliğin sonlandırılması öncesinde mutlaka yazılı savunma istenir. Bundan sonra meclis üye sayısının salt çoğunluğu ile karar verilir. Bu işlemlerin hepsi başkanın sorumluluğundadır. Çünkü hazirun listelerini yapan ve yoklama alan başkanlık makamıdır.

CHP CEPHESİNDE NELER OLUYOR?

Bunlar benim AK Parti cephesinde fark edebildiklerim. CHP cephesinde neler oluyor Allah bilir.

Gündeme geçildi. Salonda bir uğultu. Bir ciddiyetsizlik hatta bence saygılı olmayan davranış. Toplantı esnasında keyfi giriş çıkışlar.

Gündemde 12 madde vardı. Bütün maddeler oybirliği ile kabul edildi! Soru soran yok. İtiraz eden yok. Anlayan, dinleyen yok ki. Hızlı hızlı geçildi. Ve son maddede başkan Ahmet Sarıkurt salonda görüldü. Meclis tamamlandı. Toplantı bitti.

GEREK VAR MI?

Başkanın meclise bilgi vereceği konuların sunumu başladı. Bence meclisle alakası olmayan, yeri ve zamanı olmayan bir sunum. Ama başkan öyle uygun görmüş ve bir Allahın kulu meclis üyesi de kalkıp bir şey dememiş bugüne kadar. Eğitimden, kültüre, geçen ay içinde yapılan her türlü işlem bu sunumda yer alıyor. Bunlar gereksiz zaman kaybı. Başkan bilgi vermek istiyorsa her ay bir basın toplantısı yapıp vatandaşı bilgilendirsin. Yarım saat, kırk beş dakika süren bu sunumla meclisin zamanını meşgul etmesin. Eğer bu konuların içinde meclisi ilgilendiren bir sorun varsa onu da zaten gündeme alıp meclis kararıyla çözümlesin. Acaba meclis toplantısının içine bunu alarak soru sormayı da bertaraf etmek mi istiyor? Bilinmez. Gerçi katıldığım toplantıda meclis toplantısı tamamlanmıştı. Soru sormak için bir engel yoktu. Öte yandan çok güncel ve güzel hazırlanmış bir Çorlu Belediyesi web sayfası varken neden bu yola başvuruyor anlamış değilim.

 Sözün sonunda her zaman söylediğimi tekrar etmek istiyorum. Seçtiğiniz başkanın, meclis üyelerinin nasıl çalıştıklarını görmelisiniz. Hele yerel seçimlere çok az kala şu günlerde. Başta partilerin ilçe başkanları, il başkanları, vatandaşlar bu toplantılara katılarak bizzat yerinde takip etmeliler. O nedenle yazımın başında dediğim gibi çıkın çıkın gelin.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar