282 üst
müge
Tekirdağ
DOLAR32.3791
EURO35.0241
ALTIN2326.1
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Mail: [email protected]

ŞAFAK HAREKATI BEŞ YILDA YALAN OLDU!

            Başlık "ŞAFAK HAREKATI" ama bu isim yeni değil. Beş yılı dolduran bir eylemin adı. İşte, uzun yıllardan beri sürmekte olan bu plan bir süre önce büyük bir yara aldı! Bu yara için sosyal medyada "TRAKYA'YI BİTİRME PLANI!" diye yazdım!

            Evvel zaman içinde "10 Nisan'da 10.000 İnsan" sloganı ile 2011 yılında Karamusul'da toplanan çevreciler Trakya'da yaşanan rezalete dikkat çekmişti! Bu eylem Trakya'da sivil toplumun yaptığı en büyük eylemlerden biriydi. Büyük etki yaptı ve bu etkinin bir yansıması olarak 10 Nisan eyleminin ardından 6 Mayıs 2011 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı bir plan ilan etmişti! Bu planın duyurulması öyle büyük tantanalarla yapıldı ki; bu sefer dediklerini yapacaklar diye umut ettik!

            6 Mayıs 2011 tarihinde zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ŞAFAK HAREKATI da aradan geçen 5 yılda her şey gibi ucundan ucundan kemirilmeye başladı! Planın belki de tek doğru kısmı: Trakya'da 18 sektörün olmayacağını içeren maddesiydi! Ama her şey gibi bunun da zırva olduğu ortaya çıktı...

            Bu 18 sektörden en ölümcül olanı listeden çıkarıldı!

            İŞTE O LİSTE ve listeden çıkarılan "KÖMÜRE DAYALI TERMİK SANTRAL" ibaresi ile ilgili karar:
* * *
            Yasaklı sektörler: a) Metal sertleştirme (tuz ile), b) Metal kaplama, c) Yüzey temizleme (asit ile), d) Tekstil boyama-yıkama ve emprime baskı, e) Madenin işlenmesine yönelik ağır sanayiler, f) Lifli yıkama-yağlamacılar, g) Selüloz ve/veya saman kullanarak kağıt üreten tesisler, h) Ham deri işleme, i) Asit imal ve dolum yerleri, j) Pil, batarya-akü imal yerleri, k) Kömüre dayalı termik santral, l) Gres yağ fabrikaları (petrol türevi), m)İlaç sentez fabrikaları, n) Ağır metal tuzu üretimi, o) Demir-çelik üretimi, p) Petrokimya, q) Klor-alkali, r) Rafineri.
* * *
TRAKYA ALT BÖLGESİ ERGENE HAVZASI 1/100 000 ÖLÇEKLİ REVİZYON ÇEVRE DÜZENİ PLANI DEĞİŞİKLİĞİ VETEKİRDAĞ İLİ 1/25 000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI DEĞİŞİKLİĞİ ASKI DUYURUSU - 11 Kasım 2016 - DUYURU

            "27/10/2016 tarihinde, 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 2 (ç) ve 7 (k) maddeleri uyarınca, Bakanlığımızca onaylanan;

            - Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100 000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile; bir kısmı Tekirdağ İli sınırları içerisinde yer alan “EÜAŞ Çerkezköy Termik Santrali”nin yapılması planlanan Tekirdağ İli, Çerkezköy İlçesindeki yaklaşık 60 ha. büyüklüğündeki alan “Enerji Üretim Alanı” olarak düzenlenmiştir (F20 nolu plan paftası). Ayrıca, 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı-Plan Hükümlerinin, “2.10.31.1.” nolu maddesi yeniden düzenlenmiştir.

            - Tekirdağ İli 1/25 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile; bir kısmı Tekirdağ İli sınırları içerisinde yer alan “EÜAŞ Çerkezköy Termik Santrali” yapılması planlanan Tekirdağ İli, Çerkezköy İlçesindeki yaklaşık 60 ha.lık alan “Enerji Üretim Alanı” olarak düzenlenmiştir (F20a4 nolu plan paftası). Ayrıca, Tekirdağ İli 1/25 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı-Plan Hükümlerinin“2.46.” nolu maddesi yeniden düzenlenmiştir.

            Bu kapsamda; 27/10/2016 tarihinde onaylanan “Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100 000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği” ile “Tekirdağ İli 1/25 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasında 11/11/2016 tarihinde askıya çıkartılmıştır. Duyurulur."

            Ayrıca, Kırklareli'nin Vize ilçesinde de TKI Termik Santrali projesi var. Ormanın içinde, yeşillikler arasında bir ölüm kampı!
            Bu plan değişikliği itiraza açık. 1/11/2016 tarihinde askıya çıkan plan değişikliği için 30 gün içerisinde gerekçeleri ile birlikte itiraz edilebilecek. İtiraz olmaması halinde; sadece planlanan iki termik santral ile kalmayacak! Trakya'nın 1/ 100 000 Ölçekli planından "Kömüre dayalı termik santral" ibaresi çıkarılmış olacağı için, bölgede Kömüre dayalı termik santral yapmak isteyenlerin önünde hiç bir engel kalmamış olacak! Kısacası; buyur bur'dan yak! demiş olacağız ve Trakya Termik santral "cenneti" olacak!

            Şimdilik, hayat hala devam ederken;
            Hep sevgi ile kalın.

            Murat SEVGİ
            http://twitter.com/MuratSevgi

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar