282 üst
Tekirdağ
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
Handan VAR

Handan VAR

Mail: [email protected]

TIPKISININ AYNISI OLSUN!

Bu mesajla başlıyordu tweet. Bir de fotoğraf koymuşlardı. Pembe çiçekli, dallı budaklı nevresim vardı fotoğrafta. Tanınmış markanın beş yıl önce ürettiği nevresimin aynısı aranıyordu. İlan deprem bölgesinden otizmli çocuğu olan bir aile için açılmıştı. Depremzede ailenin evi depremde hasar görmüş ancak canlarını kurtarıp kendilerini dışarı atmışlar. Çadırda barınıyorlardı. Fakat çocuk nevresimi olmadan uyuyamıyordu. Tweeterda takipçisi çok olanlar yardım için ilan açmıştı. Aynısı olacak diyorlardı. Tıpkısının aynısı. Deprem bölgesinden pek çok yardım istekleri vardı. Çeşitli konularda ama en ilginç olanı buydu bence. Nasıl bulunur ki diye düşündüm. Hemen kız kardeşime mesajı yolladım. Kardeşim Otizm Dernekleri Federasyonunda (ODFED). “Merak etme aynısı bulundu hem de iki adet” diyerek beni rahatlattı.

Ailemizde, yakınlarımızda otizmli yok. Otizmin de ne olduğunu doğru dürüst bilmezdim. Ancak kardeşim konuya ilgi gösterdi. Otizmli çocukları olan ailelerin yaşadıkları zorlukları öğrenince bir nebze olsun yardımcı olmak için ODFED’e katıldı. Yönetim kadrosunda görevler aldı. Hala daha aktif olarak çalışmalarına devam etmektedir. Onun vasıtasıyla ben de otizmli çocukların yaşadığı sıkıntıları ailelerin problemlerini öğrenmiş oldum.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olsa da halk arasında o günün olduğu hafta otizm haftası hatta nisan ayının tamamı Otizm ayı olarak biliniyor.

Özellikle 2 Nisan gününde birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de “Otizme Mavi Işık Yak kampanyası düzenleniyordu. Ancak geçen yıldan itibaren otizmlileri hayatın her aşamasında kabul etmeye ve “Otizme Kırmızı Işık Yak” kampanyasına davet ediyorlar.

Otizmin farkındalığı için neler yapılabilir sorusunun yanıtları şöyle sıralanıyor.

1. Önce kendiniz Farkında olun.

Otizmli bireylerle zaman geçirin.

Otizmli kişilerle yaşayanlarla tanışın.

OSB Otizm spektrum bozukluğu hakkında bilgileri araştırın.

2. Otizm Farkındalık etkinliklerine katılın.

3. Sosyal Medyada Paylaşımlar Yapın.

4. Arkadaşlarınızı, Komşularınızı Bilgilendirin.

5. Bağışta bulunun

6. Otizm dünya Farkındalık Ayında Faaliyetlerinizi arttırın.

Otizm farkındalığı için tüm bunları başta kendimize, sonrasında çevremize fark ettirmemiz önemli.

O halde haydi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü şunları yapmakla başlayalım;

1. Kırmızı giy

2. Fotoğrafını çek.

3. Sosyal Medyada #otizmlekırmızıışıkyak hastagi ile paylaş.

 

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar