282 üst
müge
Tekirdağ
DOLAR32.3688
EURO34.9711
ALTIN2325.4
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Mail: [email protected]

ÇORLU BİR ANIT ESERİNİ KAYBEDEBİLİR

     Yıllardır askeri arazilerin TOKİ'ye verilerek yağmalanması gündemde olan bir süreç. Bu süreçten Çorlu da nasibini almıştı. Şehir merkezinde ve yağmacılar için büyük RANT olarak görülen okullar, hastaneler ve parklar çeşitli mazeretlerle yerlerinden ediliyor. Bu yerler içerisinde en gözde üç mekan dip dibe ve Çorlu'nun çehresi için büyük bir önem taşıyor:

     1- Eski Çorlu Kız Meslek Lisesi
     2- Eski Çorlu Devlet Hastanesi
     3- Çorlu Asker Hastanesi
     4- Çorlu Öğretmen Evi

     Bu üç binanın bulunduğu bölge birçok müteahhidin ağzının suyunu akıtıyor! 

     Eski Kız Meslek Lisesi şimdilerde anaokulu olarak kullanılıyor. Okulun spor ve tiyatro salonu olarak kullanılan bölümü ve bahçenin bir kısmı ise Çorlu Öğretmen Evi ile ilgili bir durum(!) yüzünden Öğretmen Evi'nin kahvehanesi ve çay bahçesi gibi kullanılıyor.

     Eski Çorlu Devlet Hastanesi için de durum belirsiz. Binanın bir kısmı yıkıldı, kalan kısmı kullanılıyor. Arazisi ile ilgili söz sahibi olan çok kişi var. Ne olacağı hala kesinleşmedi.

     Asker Hastanesi çevresindeki askeri lojmanlar boşaltıldı. TOKİ burası için plan yapıyor diye konuşuluyordu ki; beklemedikleri bir şeyler oldu.

     Geçtiğimiz Nisan ayında Çorlu Asker Hastanesi binası Cumhuriyet Dönemi Anıt Eseri olarak tescil edilerek koruma altına alında. Mayıs ayının sonunda bu tescil için Genelkurmay Edirne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na itiraz etmişti. Sonrasında 15 Temmuz hainliği yaşandı ve birçok askeri kurum kapatıldı. Tasfiye edilen Çorlu Asker Hastanesi de Sağlık Bakanlığı'na devredilerek Çorlu Devlet Hastanesi bünyesine alındı. Eski Asker Hastanesinin binası 5 aydır tescilli yapı statüsünde koruma altında.

     Bu süreçte, 15 Temmuz hainliği öncesinde Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı itiraz işleme koyuldu ve Edirne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu bu itirazı görüşmek için tekrar inceleme yapacak.

     Zaten, ne varsa yok etmişiz. Binlerce yıllık tarihi olan bir şehrin sanki dün kurulmuş gibi, yok denecek kadar az tarihi eseri var. Tarihi eser azlığına yakın tarihte yok ettiğimiz yapıların utancını da eklemek lazım. Bir diğer utanç da tarihi gibi görünen sözde eserlerle kente değer katmaya çalışmak. Çorlu için iyi bir şeyler olacaksa bu iyi şeyler artık başlasın! Yoksa, dönüşü olmayan aşamaya girdikten sonra kurtarmak mümkün olmayabilir...     
     Hep sevgi ile kalın.
     htpp://www.twitter.com/MuratSevgi

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar