282 üst
Tekirdağ
DOLAR32.5671
EURO34.9803
ALTIN2447.0
Handan VAR

Handan VAR

Mail: [email protected]

KADINCA

 

İstanbul Kız Lisesi mezunuyum. (İKL bizden sonra Cağaloğlu Anadolu Lisesi oldu) Zaman zaman mezunlar derneğinin düzenlediği toplantılara katılmaya çalışırım. Çok yaşlanmış öğretmenlerimizin elini öper, dünyadan göçen öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anarız. Allah rahmet eylesin bir felsefe hocamız vardı Semahat Hanım.

Hocamı biraz size tanıtmak isterim. Hep döpiyes giyerdi. Saçları eski usul kabarık uçları karavel. Sanki başına bir tas geçirmiş gibiydi. Vücudu incecikti. Kabarık saçlar ve ince vücut yapısı nedeniyle toplu iğneye benziyordu. Ve tahmin edeceğiniz gibi kızlar arasındaki lakabı da “toplu iğneydi”.

Hocamız; “ Kızlar mezun olup hayata atılacaksınız. Önemli mevkilere geleceksiniz. Kiminiz öğretmen, kiminiz mimar, mühendis, kiminiz de vekil olacaksınız. Yani her biriniz iş hayatına gireceksiniz. Sakın erkeksileşmeyin. İş hayatı erkeklerin egemen olduğu bir alan. Onların kuralları geçerli. Sizi kendilerine benzetirler. Saçlarınızı işe yetişmek için kısacık kestirmeyin erkek gibi. Rahat hareket etmek amacıyla ayağınıza hemen pantolon geçirmeyin. Ayakkabılarınız topuksuz olmasın. İş hayatınızda iş adamı gibi olmayın. Kadınlığınızı unutmayın. Kadın gibi kadın olun” diye tembihlerdi bizleri. Aklımın bir köşesinde kaldı bu sözler. Hiç unutmadım. Uygulayabildim mi? Eh işte… Neyse beni bir kenara koyalım. 

Şimdi şöyle bir düşünün kadın siyasetçileri, mesela Demir Lady Margaret Teatcher’dan başlayalım . Anımsayanlar bilir. Demir Lady kadın gibi kadındı. İnci küpeleri, kolyesi, yakasından broşu, saçlar hep yapılı. 

Sonra Alman kadın siyasetçi Şansölye Angela Merkel. Kısa saçlar, bir pantolon, bir ceketti kıyafeti. 

Amerika’dan Hillary Clinton kısa sarı saçlar, pantolon, ceketle hatırlıyorum.

Dönelim bize.  Tansu Çiller ilk kadın başbakanımız. Onun da saçları kısaydı ama kılık kıyafet döpiyes, etek ceket ve bir fular.

Gelelim günümüze 6’lı masadaki tek kadın İP genel başkan ı Sn. Meral Akşener. Kısa saçlar, bir pantolon, bir ceket, kısa topuklu ayakkabılar.

Sözün özü; günümüzde kadın siyasetçileri  felsefe hocamın bizlere tembihlediği kriterlere bakarak değerlendiriyorum ister istemez. Çoğunluğu, iş adamı gibi giyiniyor. Umarım bu kıyafetlerin içinde olmalarına rağmen kadınca düşünür  ve siyasette etkili olabilirler.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar